ÖZDİŞ DOĞANKENT’İN İLÇE OLMASINI İSTEDİ
Manşet Haber 26.07.2016 16:39:38 0

ÖZDİŞ DOĞANKENT’İN İLÇE OLMASINI İSTEDİ

ÖZDİŞ DOĞANKENT’İN İLÇE OLMASINI İSTEDİ

Adana(Ulus)--TBMM KİT Komisyonu Üyesi ve CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, Adana’da Doğankent adında bir ilçe kurulması için kanun teklifi verdi. Özdiş, “Bu ilçenin kurulması durumunda kamu hizmetleri daha nitelikli ve sağlıklı verilebilecek, suç oranları azaltılabilecektir” dedi.

2012 yılında çıkarılan Büyükşehir Yasası’yla Yüreğir İlçe sınırlarına dahil edilerek mahalle statüsüne dönüşen Doğankent ve civar beldelerin yıllardır beklediği ilçe olma teklifi hayat buldu. TBMM KİT Komisyonu Üyesi ve CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, Doğankent adında bir ilçe kurulması için kanun teklifi verdi. Bu ilçenin kurulması durumunda kamu hizmetlerinin daha nitelikli ve sağlıklı verilebileceğini ifade eden Özdiş, “Bu sayede suç oranları azaltılabilecek, vatandaşlara daha verimli hizmet sağlanabilecektir” dedi.ibrahimozdis_adana_chp (1)

“SAĞLIKLI HİZMET GÖTÜRÜLEMİYOR”
CHP’li Özdiş, TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifinin gerekçesinde, bölgenin özelliklerine dikkat çekerek, Yüreğir ilçesinin sınırlarının büyüklüğü nedeniyle her mahalleye sağlıklı hizmet götürülemediğini söyledi. Doğuda Ceyhan Nehri, batıda Seyhan Nehri. Güneyde Karataş ilçesi sınırı ve kuzeyde Yüreğir’in Havutlu ve Sağdıçlı mahalleleriyle sınırlı alanda bulunan mahalleleri kapsayan, merkezi Doğankent mahallesi olmak üzere, “Doğankent” adında bir ilçe kurulmasını teklif etti.

 

SUÇ ORANLARI AZALACAK
Adana’da toplam nüfusun yüzde 30’unu tarımsal nüfusun oluşturduğunu, tarımda yabancı işgücü kullanımının yaygın olduğunu ifade eden Özdiş, şöyle devam etti:
“Adana’nın en çok göç alan ilçesi olan Yüreğir’in nüfusu 2015 verileriyle 420 bin olup, 106 Mahallesi bulunmaktadır. Yaklaşık 82 bin hektar yüzölçümüne sahip ilçede eskiden belde olup, kendi belediyesine sahip Doğankent, Solaklı, Yunusoğlu mahallelerini kapsayan,  Adana Büyükşehir Belediyesi mücavir alanları içerisinde ve aşağıda sınırları belirtilen alandaki mahalleleri de kapsayacak şekilde Doğankent adında bir ilçe kurulması gerekli görülmektedir. Böylece; yoğun göç alan, sosyoekonomik sıkıntılarla boğuşan, geniş toprak alanlarına sahip olan ve her geçen gün büyüyen ‘Doğankent’ bölgesinde kamu hizmetleri daha nitelikli ve sağlıklı verilebilecek, suç oranları azaltılabilecek, mevcut Yüreğir Belediyesinin iş yükü azalacak ve yerinde yönetimle vatandaşlara daha verimli hizmet sağlanabilecektir.”

CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş’in TBMM Başkanlığına verdiği kanun teklifi şöyle:

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Adana ilinde “Doğankent” adıyla bir ilçe kurulmasına dair Kanun Teklifim gerekçesi ile birlikte ekte sunulmuştur. Bilgilerinize sunar, gereğini saygılarımla arz ederim.

 

İbrahim ÖZDİŞ                                                                                                                   Adana Milletvekili

 

 

GENEL GEREKÇE

 

Yüreğir ilçesi 05/06/1986 tarih ve 3306 Sayılı Kanunla Adana Merkezinde kurulan iki ilçeden biri olup, 27/02/1987 tarihinde faaliyete başlamıştır. 03.06.2008 tarihinde 5747 sayılı Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçe Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna göre, 22.03.2008 tarihinde Yüreğir İlçesi, Yüreğir ve Sarıçam olmak üzere iki merkez ilçeye ayrılmıştır. Yeni düzenleme ile Abdioğlu, Doğankent, Geçitli, Havutlu, Solaklı, Yakapınar ve Yunusoğlu Beldeleri 12.11.2012 tarihli ve 6360 sayılı ondört ilde Büyükşehir Belediyesi yirmiyedi ilçe kurulması ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnameler de değişiklik yapılmasına dair kanun ile birlikte Çelemli Belde Belediyesi Yüreğir İlçesi’ne bağlanmıştır.

Coğrafi konum olarak Torosların eteğine kurulan Çukurova Üniversitesi’nin güneyinde başlayan Yüreğir İlçesi yerleşim alanı, doğuda Misis havzası, batıda Seyhan Nehri ve güneyde Karataş Ovası ile çevrelenmiş bölgede oluşan yerleşim alanıdır. İlçenin kuzeyinde Sarıçam, kuzeybatısında Çukurova, batısında Seyhan, doğusunda Ceyhan, güneyinde Yumurtalık ve Karataş ilçeleri bulunmaktadır.

Adana’da toplam nüfusun % 30,2’sini tarımsal nüfus oluşturmaktadır. Adana’da tarımda yabancı iş gücü kullanımı oldukça yaygındır. Yüreğir’de Doğu ve Güneydoğu ‘dan gelen insanların göç ettiği düşünülürse sözü edilen iş gücü kullanımında Yüreğir halkının etkisi oldukça fazladır.

Adana'nın en çok göç alan ilçesi olan Yüreğir’in nüfusu 2015 verileriyle 420 bin olup, 106 Mahallesi bulunmaktadır. Yaklaşık 82 bin hektar yüzölçümüne sahip ilçede eskiden belde olup, kendi belediyesine sahip Doğankent, Solaklı, Yunusoğlu mahallelerinikapsayan,  Adana Büyükşehir Belediyesi mücavir alanları içerisinde ve aşağıda sınırları belirtilen alandaki mahalleleri de kapsayacak şekilde Doğankent adında bir ilçe kurulması gerekli görülmektedir. Böylece; yoğun göç alan, sosyoekonomik sıkıntılarla boğuşan, geniş toprak alanlarına sahip olan ve her geçen gün büyüyen ‘Doğankent’ bölgesinde kamu hizmetleri daha nitelikli ve sağlıklı verilebilecek, suç oranları azaltılabilecek, mevcut Yüreğir Belediyesinin iş yükü azalacak ve yerinde yönetimle vatandaşlara daha verimli hizmet sağlanabilecektir.

 

Kurulması istenen Doğankent İlçesi doğuda Ceyhan Nehri, batıda Seyhan Nehri, güneyde Karataş ilçesi sınırı ve kuzeyde Yüreğir’in Havutlu ve Sağdıçlı mahallelerini kapsamak üzere sınırlandırılmalıdır.

DOĞANKENT ADIYLA BİR İLÇE KURULMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

Madde 1 – Doğuda Ceyhan Nehri, batıda Seyhan Nehri, güneyde Karataş ilçesi sınırı ve kuzeyde Yüreğir’in Havutlu ve Sağdıçlı mahalleleriyle sınırlı alanda bulunan mahalleleri kapsayan,merkezi Doğankent mahallesi olmak üzere, Adana ilinde Doğankent adında bir ilçe kurulmuştur.

Madde 2 – Bu kanunla kurulan ilçede, merkezi idare tarafından oluşturulacak teşkilata ait kadroları ihdas etmeye Bakanlar Kurulu yetkilidir.

Geçici Madde 1 – Bu kanunla kurulan ilçede, İlçe İdare Kurulu oluşturuluncaya kadar, ilgili işlemlerde eskiden bağlı bulunduğu il ve ilçenin, il ve idare kurulları görevli ve yetkilidir.

Geçici Madde 2 - Doğankent ilçesi belediye seçimleri, ülke düzeyinde ilk mahalli idareler seçimiyle birlikte yapılır.

Madde 3 – Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 4 – Bu kanun hükümlerini Bakanlar

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

24.9° / 14.2°