Parkinson: Ömrü Kısaltmaz Yaşam Kalitesini Bozar!
Manşet Haber 10.04.2016 22:51:38 0

Parkinson: Ömrü Kısaltmaz Yaşam Kalitesini Bozar!

Parkinson: Ömrü Kısaltmaz Yaşam Kalitesini Bozar!

Günümüzde özellikle ünlü spor ve film yıldızlarının yakalanması ile gündeme gelen Parkinson hastalığı, genellikle orta yaş hastalığı olarak biliniyor. Adını hastalığı ilk defa 1817'de “Titremeli felç” olarak tanımlayan James Parkinson'dan alan Parkinson hastalığı, beynin alt kısımlarındaki gri cevher çekirdeklerinin bozukluğuna bağlı bir sinir sistemi hastalığı. Hastalığın toplumda binde bir sıklıkla görülen, müzmin, ilerleyici bir hastalık olduğunu anlatan Acıbadem Adana Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Cem Ortaçbayram, Parkinson hakkında bilgiler verdi.parkinson_uarilar (1)

En bilinen belirtileri titremeler ve hareketlerde yavaşlama

“Parkinson hastalığı, hareketlerin yavaşlaması, istirahat halindeyken ortaya çıkan kol ve bacaklarda titremeler, kaslarda katılık ve sertlik, postür reflekslerinde azalma gibi temel bulgularla seyreden, ancak bunların yanında birçok diğer sistem bulgusunun da olabildiği yavaş ilerleyici bir beyin hastalığıdır” diyen Dr. Cem Ortaçbayram, hastalarda bulguların büyük oranda tek taraflı başladığını ve yıllar içinde vücudun diğer tarafına da geçebileceğini belirtiyor.parkinson_uarilar
Sayılan belirtilerden en önemli ikisinin ellerde titreme ve hareketlerdeki yavaşlama olduğunu söyleyen Dr. Ortaçbayram, hastanın yürümesinin etkilenebileceğini ve yavaş yürüme ile beraber hastalığın ağırlıklı olduğu taraftaki kolu sallamada da sıkıntı görülebileceğini anlatıyor. “Aynı bulgular yüzde olduğunda mimik hareketlerinin ve ifadelerin azaldığı “donuk yüz” görünümü ortaya çıkar. Titremeler ise özellikle hasta istirahat halindeyken görülür. En fazla ellerde görülürken ayaklarda, çene ve dudaklarda ise daha az oranda görülür. Ancak titreme, çok önemli bir belirti olmasına karşın parkinson hastalarının tümünde görülmeyebilir”parkinson_uarilar (2)
BELİRTİLER HASTALIK BAŞLAMADAN ORTAYA ÇIKABİLİYOR
Hastalık ilerledikçe uyku bozuklukları gibi diğer sistem etkilenmelerinin de ortaya çıkabileceğini anlatan Dr. Ortaçbayram, uyku bozukluklarının Parkinson hastalarının çoğunda görüldüğünü ancak “REM uykusu davranış bozukluğu” diye adlandırılan canlı rüya görmeleri ve koku almadaki bozuklukların hastalık başlamadan yıllar önce ortaya çıkmış olabileceğini söylüyor.
Hastalığın seyrini bilmek mümkün değil
Parkinson hastalığının sürekli olduğunu, bulgularının tedavi altında bile zamanla şiddetlenebileceğini belirten Dr. Cem Ortaçbayram, “Bu şiddetlenme kişiden kişiye farklılıklar gösterir. Kimi hasta yatağa bağımlı hale gelirken kimi hafif bulgularla hayatını devam ettirebilir. Hastalığın hangi hastada hızlı hangi hastada ise daha yavaş seyredeceğini önceden bilmek mümkün değildir” diyor.
HENÜZ TEDAVİSİ YOK
Hastalığın tanısının nörolojik muayene ile uzman hekim tarafından konulabileceğini söyleyen Dr. Ortaçbayram, Parkinson hastalığına özel herhangi bir laboratuvar tetkikinin olmadığını fakat bazı tetkiklerin sadece destekleme amaçlı yapılabileceğini anlatıyor.
Hastalığın ilerleyişini tamamen durduracak bir tedavi yönteminin henüz bulunmadığını anlatan Dr. Ortaçbayram, “Parkinson insanların yaşam süresini kısaltmaz. Mevcut bulguların tedavisi ile hastaların yaşam kalitesi yıllarca belirli bir seviyede tutularak tedavi sürdürülebilir” diyor.
BİLİM İNSANLARI ÇABALIYOR…

Bilim insanlarının yaptığı araştırmalar sonucunda yeni ilaçlar geliştirebilmek için günümüzde birtakım deneyler yapılmakta olduğunu anlatan Dr. Cem Ortaçbayram, “Hangi çevresel faktörlerin veya hangi genlerin hastalığı başlattığı hala araştırma konusudur. Bir başka grup bilim insanı da hastalıktan koruyucu, hastalığın ilerlemesini ve kötüleşmesini durdurucu veya hastalığı geriletici ilaçları araştırmaktadırlar” diyor.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

31.1° / 13.6°