PATATES İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ
Manşet Haber 19.04.2018 23:47:29 0

PATATES İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ

PATATES İÇİN MECLİS ARAŞTIRMASI İSTEDİ

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önemli bir besin kaynağı olan patateste, yaşanan pazarlama sorununun nedenlerinin belirlenip, soruna kalıcı çözüm bulunması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını istedi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma Önergesinde, patates üretiminin yüzde 14’ünün Niğde’de gerçekleştiğini, aynı zamanda Konya, Afyonkarahisar, İzmir, Kayseri, Nevşehir, Adana, Aksaray, Sivas, Bolu, Bitlis ve Hatay üretildiğini belirtti. 

Türkiye’nin en çok patates üretiminin yapıldığı Niğde’de eylülve ekim aylarında yapılan hasadın genelde depolarda korunarak bir sonraki yıl ocak-nisan aylarında tüketime sunulduğunu belirten Ömer Fethi Gürer, “Yurt dışı satışı olduğu dönemde bu yolla üretici maliyetine satış olanağı bulurken yurt dışı satım almadığında ürün depoda kalmaktadır. 2017 yılında depolanan 300  bin ton ürün de tüccar talebi olmadığı için depoda kalmış ve çürümek üzeredir. Bu sorunun sürekli çözümü araştırılması ve belirli aralıkla yaşanan benzer durumların ortadan kaldırılması için Meclis Araştırması açılmalıdır” dedi.

Patatesin yararlı bir besin kaynağı olduğunu anımsatan Ömer Fethi Gürer, “Dünyanın çok ülkesinde üretimi sağlanmaktadır. Bu bağlamda Çin'in yüzde 26,3 payla ilk sırada yer alırken Hindistan'ın yüzde 11,6 payla ikinci, Rusya'nın yüzde 8,3 ile üçüncü, Ukrayna'nın yüzde 5,8 payla dördüncü, ABD'nin yüzde 5,3 payla beşinci sıradadır. Ülkemiz ise patateste dünya üretiminin yüzde 1,3'ü üretilmektedir. Patates ürününde verim bakımından ülkemiz dünya ortalaması üzerinde verim alınmaktadır. Dünya patates verimi 2016 yılında dekara 1958 kilogramken ülkemizde bu rakam 3 bin 283 kilograma kadar çıkmadığı görülmektedir” diye konuştu.

4.8 MİLYON TON PATATES ÜRETİMİ

Ülkemizde patates üretimi yıllara göre değişkenlik gösterse de üreticinin patates üretmeye devam ettiğini vurgulayan Ömer Fethi Gürer, “ 2013 yılında 3,95 milyon ton olan üretim 2017 yılında 4,8 milyon tona çıkmıştır. Ülkemizde patates tüketimi ise yeterince artmamaktadır. Kişi başına 4-5 kilogram daha çok patates tüketimi halinde sorun aşılabilmektedir” şeklinde konuştu.

YURTDIŞI SATIŞ TEŞVİKİ ŞART

Yurt dışı satış olduğunda da patatesin değerlendiğini anlatan Ömer Fethi Gürer, Melis Araştırma Önergesinde şu ifadeleri kullandı: “İhracatta ton başına 50 lira teşvik verilmesine karşın maliyeti 50-55 kuruş olan patates 30-35 kuruşa tüccar almamaktadır. Yurt dışı satış olmayınca ürün depoda kalmaktadır ve çürümektedir. Patates depolan iptidai depolardır. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları ile çillenme başlamaktadır. Ürün depoda kaldığı sürece patateste filizlenme, kilo ve kalite kaybı ile üretici mağdur olmaktadır. Süreç satış ile sonlanmasa bu kere icralık olacak kadar mağduriyet artmaktadır. Niğde ve Nevşehir illerini içerecek bir işleme kapasitesi yüksek entegre üretim tesisi sorunun aşılması sağlayacaktır. Üretici ürettiğini değerine satamaz iken tüketici aracılar nedeni ile mağdur olması iki yönlü sorunun çözümünü gerekli kılmaktadır.

Patates için sorun yaşanmaması için iç tüketim yolları açılması, Üretim planlaması yapılması ve patatesin verimi yüksek bölgelerde ekilmesinin sağlanması ve yurt dışı satımına zamanında ve yeterli destek sağlanması ve Yer altından çıkarılan su için tüketilen enerji ile ilgili düzenleme sağlanması sorunun çözümünde önemli etken olacaktır. Patatesin askeri birlikler, bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları, hastaneler, yatılı okul ve yurtlar, yemek firmaları gibi toplu tüketim yerlerinde değerlendirilmesi sağlanması mevcut sorunu çözse de sürekli çözüm üretilmesi şarttır. Bu nedenle patates çürümeyecek düzenlemeler, neden sorunların aşılamadığı dikkate alınarak tüm yönleri ile sorunun araştırılması için meclis araştırması açılmalıdır.”

 

 

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

24.9° / 14.2°