<strong>PÎRÎ REİS </strong>

<strong>PÎRÎ REİS </strong>






1552 yılı, Ağustos ayı… Pîrî Reis, komutasındaki 28 parça gemiyle Basra Körfezi’nin girişindeki Hürmüz Adası’na yaklaşıyor. Muhteşem Süleyman emir buyurmuş; Hürmüz alınacak. İran bir ok atımı mesafede.





Ada kuşatılıyor;   850 asker karaya çıkıyor. Dünyanın en güçlü topları hem karadan, hem de denizden, yaklaşık 50 yıldır Portekizlilerin kontrolünde olan Hürmüz’ü dövüyor günlerce. Osmanlı gemilerinin yaklaştığını duyanlar Hürmüz’ü terk etmiş, kimi Portekiz Kalesi’ne sığınmış.





Hürmüz bomboş; çölün denizdeki bir devamı gibi kurak. İçecek su bile yok. Boz renkli arazileri bölen, boz renkli kayalarıyla başka bir gezegeni andırıyor. Öyleyse neden Hürmüz? Sebebi var elbette.






Birincisi…16. yüzyılın başlarından beri Hint Okyanusu’na yerleşen Portekizliler bir, iki yıldır Basra Körfezi’ne sızıp, hem Osmanlı topraklarına saldırıyor, hem de bölgedeki Arapları Osmanlı’ya karşı kışkırtıyor. İkincisi de, Kızıldeniz’den sonra Basra Körfezi’nin açık denizlere bağlanması ve Hindistan ticaretinin tekrar Doğu Akdeniz limanlarının lehine işler hale getirilmesi.  
 
İç kale hariç Hürmüz, tamamen ele geçirildi. Etraftaki küçük adalar ve zengin Keşm Adası da kontrol altında. Hürmüz nihayet düşecek mi, derken Portekiz Kalesi’nde konuşlanmış, Álvaro de Noronha komutasındaki, yaklaşık bin asker, toplarının avantajlı konumundan da yararlanarak kaleyi savunmayı başarıyor. Osmanlının iç kaleye yaptığı her saldırı sonuçsuz. Kuşatma uzadıkça ordunun morali bozuluyor.





Derken, Hindistan’daki üssünden çıkan büyük Portekiz filosunun yaklaştığı söylentileri yayılıyor. Ümitleri azalan ve Portekiz gemilerine yıpranmış bir durumda yakalanmak istemeyen Pîrî Reis kuşatmayı kaldırıyor, civardaki diğer zengin adaları yağmalamakla yetiniyor ve Basra’ya çekiliyor.

Portekiz donanması yaklaşırken, hantal donanmayı Basra’da bırakıyor, topladığı ganimeti üç gemiye yükleyerek, Süveyş’e dönüyor ama bu arada gemilerden biri de yolda batıyor.





Önce Basra’da, sora da. Mısır’da hoş karşılanmıyor. Savaş suçlusu sayılıyor ve Mısır Beylerbeyi’nin emriyle tutuklanıyor. Kanuni gönderiyor fermanı ve Pîrî Reis, boynu vurularak öldürülüyor. Cenazesi bir çukura atılıyor. Bir tek hayırsever bile başına bir mezar taşı dikmiyor: KANUNİ’DEN KANUNUNDAN KORKTUKLARI İÇİN.





İNSAN SORMADAN EDEMİYOR… ZAMANIN YASALARI ÖYLE OLABİLİR DE;






  • PİRİ REİS GİBİ BİR ADAM, ÇAĞININ EN BÜYÜK COĞRAFYACISI VE BİLİM ADAMLARINDAN BİRİ, İDAM EDİLMEDEN ÖNCE YARGILANMAZ MI?






  • ELİNDE ZATEN 3 GEMİ DOLUSU GANİMET OLAN 80 YAŞINDA BİR ADAM KUŞATMAYI KALDIRMAK İÇİN PORTEKİZLİLERDEN RÜŞVET ALMIŞ OLABİLİR Mİ? (Suçlama öyle.)






  • DÜNYANIN EN BÜYÜK DENİZCİLERİNDEN BİRİNİN, DÜNYANIN İLK HARİTASINI ÇİZEN, EN BÜYÜK COĞRAFYACISININ BİLİM ADAMI OLARAK HİÇ BİR DEĞERİ YOK MU?





BUYURUN SİZE “MUHTEŞEM YÜZYIL.”



İfral TURGUT

1.12.2022 13:31:58

YAZARLAR


CHP’DEN KARALAR’IN GÖZALTINA ALINMASINA ADANA’DA PROTESTO

TGC, TÜRKYAYBİR, TGS, TYS, PEN’DEN AÇIKLAMA

ADANA’DA AK PARTİ TEŞKİLAT AKADEMİSİ – LİDERLİK OKULU

SOLMAZ, KENT KONSEYİ GENEL SEKRETERİ OLDU

“ HALK TV VE SÖZCÜ TV’NİN KARARTILMASI HALKIN HABER ALMA HAKKINI ASKIYA ALACAKTIR”

“ZEYDAN KARALAR YALNIZ DEĞİLDİR”

CHP’DEN ADANA’DA GÖZALTI EYLEMİ

CHP MİLLETVEKİLLERİ VE BAŞKANLARDAN GÖZALTI TEPKİSİ

ZEYDAN KARALAR’DAN MESAJ VAR

ABB BAŞKANI KARALAR’IN İLK GÖRÜNTÜSÜ

GÖZALTINA ALINAN ZEYDAN KARALAR’DAN İLK PAYLAŞIM

KARALAR NEDEN GÖZALTINA ALINDI? BAŞSAVCILIK AÇIKLAMA YAPTI

KARALAR’IN GÖZALTINA ALTINA ALINMASINA BARUT’TAN TEPKİ

ZEYDAN KARALAR DA GÖZALTINA ALINDI

ÇKA'DAN KÜÇÜK İŞLETMELERE YEŞİL DÖNÜŞÜM DESTEĞİ

JAPON DEVİ SUMİTOMO’DAN ADANA OSB ZİYARETİ

Dr. Haluk UYGUR Yazdı/ ADANA KEBABININ İCADI...