POLİTİKACILARIN SON DURAĞI KLANCILIK
Manşet Haber 1.12.2019 14:10:45 0

POLİTİKACILARIN SON DURAĞI KLANCILIK

POLİTİKACILARIN SON DURAĞI KLANCILIK

CHP 24. Dönem Adama Milletvekili Turgay Develi, politikacıların son durağını yazdı. İşte o yazısı:
Yerelden genele yollarına bir militan olarak başlayan politikacılar, geçirdikleri evreler sonrasında sıklıkla güç kullanan bir lidere dönüşüyor. Son durakları ise, tartışmasız, klancılık.
Son durağa(klancılık) kadar kat edilmesi gereken uzun yolu tarif edebilmek için gücü kimin ele geçirip kullandığını örneklendirmemiz, son tahlilde de ‘para ve yasal otorite’yi ( güç) kimin kullandığına bakmamız gerekiyor.
Hırs ve ego yönetiminde başarısız, zayıf kişilikli bir sefil bile, parayı ve şiddeti kullanma (yasal otorite) erişim kapasitesine ulaştığı aşamada, iktidarını mutlaklaştırmak için para ve otoritersini kullanmaktan çekinmiyor. Bunların çoğundan iç politika tartışmalarında ve dünyanın her hangi bir yerinde ‘kudretli bir lider’ olarak da bahsedilebiliyor.
Kim bunlar diye merak edeniniz çıkarsa eğer, sıralama yapmaya dünyadaki liderlerden, ülkemizdeki yöneticilerden, şehrinizdeki Belediye Başkanlarından keyfe keder isim yazabilirsiniz, listeniz bayağı uzun olacaktır.
Neden buraya geldik, neden bunları anlatıyorum?
Halkın sorunlarını çözme temelli sözler vererek siyasi irade devri alan siyasetçilerin paradigma değişikliği yapmadan başarılı olmaları mümkün değil; Çünkü yoksulluk, onların iyi ya da kötü ekonomik kararlarının değil, daha fazla kar daha fazla sömürü için kendi kendini bile yok eden eşitsiz gelişimin, yani tekelci kapitalizmin bir sonucu.
Bu sistem içinde kalındığı sürece eşitsizlik süreklidir; bir yanda ezen diğer yanda ezilen olacak ve aradaki uçurum giderek artacaktır.
İstatistik rakamlarını her gün gözümüze sokan koltuk peşindeki, ‘O yönetemiyor biz gelelim’ diyen siyasetçilerin aktardığı rakamlara göre, on milyonlarca kişi yakın zamanda taksitini ödeyemeyeceği için atılacağı evinde oturuyor. Bankalar borcu ödenmeyen yüz binlerce otomobile el koydu, koymaya devam ediyor ve vatandaşın bankalara olan borcu( büyük çoğunluk için) ödenemez limitlere ulaşmış durumda.
Artık temel gıda maddelerini üretemediğimiz için ithal ediyoruz. Açlık sınırında yaşayanların sayısı 18 milyona ulaştı. Sistem her yıl 1 milyon yeni işsiz üretiyor. Bunun çoğu da genç. İş aramaktan yorulup vazgeçenler büyük rakamlara ulaştı. Bunlar zaten herkesin bildiği, yaşadığı gerçekler.
Halk şimdilik bu sonuçların oluşmasına yol açan kararların hepsinin altında aynı ekonomik düzeni benimseyen, neoliberal politikacıların imzalarının olduğunu bilse de ezici çoğunluk yarınını aydınlatacak, gerçeğin peşine düşecek soruları sormaya başlamadı.
Neden buralara geldik?
Tekeller zamanının siyasetidir yaşadıklarımız.
24 Ocak ekonomi kararları olarak bilinen ve liberal yasaları uygulamak için gerçekleştirilen 1980 askeri darbesinin ardından hükümeti Dünya Bankası’nın adamı Turgut Özal kurmuştu.( Partisinin 4 eğilimi birleştirmesiyle övünürdü), Ardından ülkenin iki büyük kitle partisinin koalisyonunda( DYP-SHP) Gümrük Birliği anlaşması imzalandı (1994). Bu anlaşma ile tarımda büyük bir tasfiye başladı. Köyler boşaldı, çiftçiler ucuz işgücü olarak gecekondulara akın etti.
1999 krizi ile ülkemiz IMF sopası ile çıkarılan, Dünya Bankası menşeli Kemal Derviş yasalarıyla finans kapitale ‘çapalandı’. Bu yasaların altında da neredeyse ülkenin bütün siyasi partilerinin imzası var. O Kemal Derviş ki daha sonra düzenin mağdurlarından oy alarak iktidara gelmesi beklenen CHP’ye de ekonomiden sorumlu Genel Başkan yardımcısı yapıldı. Daha sonra da O’nun mirası ile hep devam edildi…
Vatandaş köşeye sıkışmıştı yani; oyu ile iktidarı değiştirse bile düzenin değişmeyeceği gösterilmişti.
Ekonomik alanlarda gerçekleşen tekelleşme siyasete de bu şekilde yansıdı. Partiler arasındaki temel çelişkiler neredeyse yok denecek kadar azaldı. Partiler birkaç tekelin denetiminde, farklı sosyal katmanlarda alıcı bulunan değişik ürünlere benziyor. Üretim ve pazarda tekelleşme ile paralel olarak partilerde de tek tipleşme, tekellerin denetimindeki organizasyonlara dönüştü.
Felaket reçetesi tamamlanmış, halk ‘ yönetilebilir hale getirilmek için ’yeteri kadar da yoksullaştırılmıştır.
Oysa vatandaşı yoksullaştırmak aptalca ve bir o kadar da kendileri için tehlikeye davetiye çıkarmak aslında.
Neden?
Yoksulluk, ortak bir dile dönüşüyor ve çoğalıyor. Umutsuz şekilde fakirleşenlerin kaybedecek hiçbir şeyleri kalmadı ve bu nedenle ölmeye ve kendilerini öldürmeye başladılar. Birkaç gün içinde bu haberler gündemden düşer ve nedenlerinin sorgulanması artık yapılmaz ama biliyoruz ki bu sorun devam ediyor ve yoksullar çoğalıyorlar.
Militan olarak yola çıkanların, iktidarlarını mutlaklaştırdıktan sonra klanlaşması ile çıkmıştık yola; Paradigma değişikliği yapmadan yapabilecek şeyler temel sorunları çözemediği için, iktidarı devretmek yerine, klanlaşma yoluna girerek mutlak iktidara ulaşmaya çalışıyorlar.
Buradaki örnek olarak Erdoğan’ı görenler olabilir ama sadece O mu acaba oturduğu koltuktan kalkmamak için klanlaşma yoluna giren ve sonsuza kadar orada kalmaya çalışan.
Bakın şöyle bir çevrenize; Siyasi parti liderinden tutun da at arabacılar dernek başkanına kadar kim oturduğu koltuktan kalkıyor ki? Sanmayalım ki bu koltuktakinin kişisel iradesine bağlı; hayır siyasi partiler yasası ile bu onların da boyunu aşan bir tercih.
Halk yoksullaştıkça korkusuzlaşıyor, ölüme meydan okuyor, ölüyor, kendini öldürüyor; Onlar( Koltuktakiler) ise yalnızlaşıyor.
Tek tipleşen, tekellerin propaganda makinalarına dönüşen parti ve politikacılar kalpleri, vicdanları ve beyinleri yerine karar alma değerleri manipüle edilmiş vatandaşlarla yapılan anketleri takip ediyor ve etraflarındaki küçük bir gurubun çıkarını halkın çıkarlarının önüne koyuyorlar.
Ülkemiz içindekilerin nefes alamayacakları bir labirente dönüşüyor.
TURGAY DEVELİ


YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°