Portakal Çiçeği Karnavalında Neler Var?
Manşet Haber 8.04.2016 17:16:45 0

Portakal Çiçeği Karnavalında Neler Var?

Portakal Çiçeği Karnavalında Neler Var?

Türkiye ve dünyanın farklı yerlerinden gelen binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen “Nisan’da Adana’da 4. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı” başladı.Karnaval etkinlikleri10 Nisan’a kadar sürecek.Karnaval boyunca kültür ve sanat etkinlikleri, sanatsal sergiler, söyleşiler, kapalı mekan aktiviteleri, imza günleri, tanıtım etkinlikleri, çeşitli açık hava atölyeleri, sportif gösteriler, lezzet istasyonları olacak. Ayrıca, Adana hediyelikleri ve el işi stantları gibi etkinlikler gerçekleştirilecek.

karnaval_2016 (1)Karnaval boyunca kültür ve sanat etkinlikleri, sanatsal sergiler, söyleşiler, kapalı mekan aktiviteleri, imza günleri, tanıtım etkinlikleri, çeşitli açık hava atölyeleri, sportif gösteriler, lezzet istasyonları kuruldu.

Ayrıca, Adana hediyelikleri ve el işi stantları gibi etkinlikler gerçekleştirilecek. Stant kurulabilecek alanlar, Ziyapaşa Bulvarı ve Mithat Saraçoğlu Caddesi olarak belirlendi.

Fotoğraf Sanatçısı Ali Kabaş’ın “HAVADANADANA” Fotoğraf Sergisi

Fotoğraf sanatçısı Ali Kabaş’ın Adana’nın muhteşem tarihi ve doğal güzelliklerini farklı bir açı ile havadan görüntülediği fotoğraflar ile 4. Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı kapsamında gerçekleşecek “HAVADANADANA” fotoğraf sergisi 7-10 Nisan tarihleri arasında görülebilecek. Fotoğraf sanatçısı Ali Kabaş, “HAVADANADANA” sergisi için paramotoruyla uçarak Yumurtalık, Karataş, Taşköprü, Alman Köprüsü, Yılankale,  Baraj Gölü gibi Adana’nın ikonu olmuş alanlarda çekim yaptı.

Mehmet Turgut Karnaval’da Fotoğrafınızı Çekmek İçin Sizi Çağıracak

Karnaval ünlü fotoğraf sanatçısı Mehmet Turgut’un sıradışı bir etkinliğine de sahne olacak. 9 Nisan’da Adana’nın cadde ve sokaklarında “gezici fotoğraf stüdyosu” kuracak olan Mehmet Turgut, belli bir noktaya çağırdığı Adanalıları fotoğraflayacak. Gün içerisinde çekime bir saat kala karnavalın sosyal medya hesaplarından yapılacak duyurunun yanı sıra  Mehmet Turgut kendi sosyal medya hesaplarından da Adanalılar için çağrıda bulunacak. Mehmet Turgut’un çağrısına uyup bulunduğu noktaya gelecek ilk beş kişinin profesyonel ekip tarafından saçı ve makyajı  yapılarak fotoğrafları çekilecek.karnaval_2016 (4)

KISA FİLM YARIŞMASI

Bu yıl “Adana’yı Benden Dinle” temalı ödüllü kısa film yarışması düzenlendi. Amatör ve profesyonellerin katılımına açık olan yarışmada Adana’nın tarihi, farklı kültürleri, insanları, sanatı, sporu, mutfağı, sokak lezzetleri, müzisyenleri, iklimi, doğası, sinema sevgisi ve sinemaya katkısı başta olmak üzere şehre ait ve özgü bütün hikayelerin kısa filmleri ana tema olarak belirlendi. Yarışma için karnaval kapsamında bir ödül töreni düzenlenecek ve ödüller sahiplerine takdim edilecek.

“ADANA BİR FİLM PLATOSUDUR” FOTOĞRAF YARIŞMASI

karnaval_2016 (3)Yarışmaya, Adana’yı bir film platosu gibi görerek, kentin özgün dokusunu ve mimarisini; halen kullanılan ve artık kullanılmayan özel yapılarını, sokaklarını, saklı köşelerini, çevresini, ilçelerini, köylerini, doğasını; hikâyesi olan ve üzerine hikâyeler yazılabilecek, dizi, film veya belgesel çekimleri için mekan, sahne ve plato olabilecek özellikteki her yerini, bir sinemacı gibi görüp hissederek çekilecek fotoğraflar ile katılım sağlanıyor.

“KOSTÜM TASARIM YARIŞMASI”

Türkiye’nin ilk ve tek sokak karnavalı olan “Portakal Çiçeği Karnavalı”nda bu yıl  “Kostüm Tasarım Yarışması” da düzenlenecek. Yarışmanın bu yıl ki teması 'Portakal Çiçeği Perisi'  buna bağlı olarak, Portakal Çiçeği Karnavalı’nın ruhunu temsil edecek siyasi ve dini içeriği olmayan, baharı, bereketi, renkliliği, canlılığı, eğlenceyi, birlikteliği ve barışı temsil edecek tasarımlar değerlendirilecek. Bu yıl Türkiye'nin önemli tasarımcılarından Atıl Kutoğlu, jürinin onur konuğu olarak ödül töreninde olacak. karnaval_2016 (2)

Nebil Özgentürk Karnaval’a özel belgesel çekti

Nebil Özgentürk Karnaval’a özel bir belgesel çekti. Adana’nın doğal güzelliklerinin ve Portakal Çiçeği Karnavalı’nın konu olarak işlendiği belgesel karnaval kapsamında 9 Nisan’da gösterilecek.

ÜNLÜ İSİMLERLE İMZA GÜNLERİ

Ünlü Yapımcı ve Gazeteci Nebil Özgentürk Adana ve Karnaval temalı belgesel çekiminin yanı sıra imza günü ile sevenleriyle buluşacak. Bununla birlikte, Ressam Arif Keskiner ve Ünlü Yapımcı ve Gazeteci Coşkun Aral da imza günleri ile 9 Nisan 2016, Cumartesi günü sevenleriyle buluşacak.

Ceyhun Yılmaz ile Karnaval öncesi Canlı Yayın Röportajları

Karnaval Ceyhun Yılmaz'ın Nisan’da Adana’da öncesinde Periscope'tan gerçekleştirdiği 'Canlı Yayın Röportajları' ile daha da renkleniyor. Ceyhun Yılmaz ‎Nisan’da Adana’da için Adanalı ve Anada sevdalısı ünlüler ile 'Canlı Yayın Röportajları' gerçekleştirerek, Portakal Çiçeği Karnavalı hakkında sohbetler ediyor. Aralarında; Altan Gördüm, Kolpa - Barış Yurtçu, Ertuğrul Ateş, Menderes Samancılar, Keremcem, Gece Yolcuları, Nebil Özgentürk ve Nükhet Duru gibi bir çok ünlü ismin bulunduğu proje Karnaval bitimine kadar devam edecek... Ceyhun Yılmaz ayrıca karnaval programı kapsamında Sosyal Medya ile ilgili bir gösteriye imza atacak. 9 Nisan 2016, Cumartesi günü saat 13:00’da Adana HiltonSA Otel’de gerçekleşecek gösteriye katılım ücretsiz olacak.

ÜNLÜ İSİMLER NİSAN’DA ADANA’DA

Ünlü isimler, Nisan’da Adana’da - “Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı” ile bu yıl baharı bambaşka bir coşku ve güzellikte karşılayacak.

Karnaval; Fatih Terim,Nükhet Duru, Keremcem, Hasan Şaş, Sevcan Orhan, Levent-Nur Veziroğlu, Yetkin Dikinciler, Ceyhun Yılmaz, İpek Tuzcuoğlu, Timur Savcı, Altan Gördüm, Menderes Samancılar, Mehmet Turgut, Ayşegül Dinçkök, Erdal Cindoruk, Doğan Duru, Günseli Kato, Melike Güner, Feridun Düzağaç, Murat Hasari, Güven Kıraç, Mustafa Alabora, Işık Öğütçü, Turgut Kazan, Galip Erdal, İmren Aykut, İzzet Çapa, Rıza Akın, Levent Özdilek, Çetin Akdeniz, Koray Çalışkan, Gökay Kalaycıoğlu, Halil İbrahim Kalaycıoğlu ve Çiğdem Kayalı başta olmak üzere sanat ve cemiyet dünyasının tanınmış simalarının katılımlarıyla gerçekleşecek.

KARNAVAL İÇİN SÜRPRİZ BİR ŞARKI DAHA

2016 Nisan'da Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı için bir sürpriz de Usta Yorumcu Kubat ve yine Usta Oyuncu Menderes Samancılar'dan geldi.

Sözlerini Menderes Samancılar'ın yazdığı, bestesi Kubat ve düzenlemesi Mehmethan Dişbudak tarafından yapılan ve bizler için de sürpriz olan bir karnaval şarkımız daha oldu. https://youtu.be/UPQ4mcszA0c

“NİSAN’DA ADANA’DA”

Bu yıl Nisan’da Adana’da farklı yaşanacak ama seneye ve bundan sonraki senelerde daha coşkulu programlarla; Türkiye’nin ve dünyanın her yerinden binlerce insan Adana’ya gelecek. Şehrin sokakları her Nisan’da portakal çiçeği kokmaya ve bu kentin insanları sıcak Adanalı misafirperverliğini göstermeye devam ettikçe, bin yıl sonra bile Nisan’da Adana’da dostluk, sevgi, kardeşlik dolu nice kutlamalar yapılacak.

Ayrıca, bu yıl İstanbul ve Ankara'da faaliyet gösteren bazı turizm şirketleri Karnaval gezi paketi oluşturdular ve gerek Türkiye genelinden gerekse yurtdışından talepler oldukça fazla.

Bu yıl “Portakal Çiçeği Karnavalı” için özellikle Adana dışından gelen ziyaretçilere yönelik bir mobil uygulama hazırlandı.  Ücretsiz Mobil Uygulama ile Adana’da Gezilecek Yerler başlığı altına yeme içme mekanları, tarihi yerler ve oteller ile ilgili bilgilere ulaşmak artık çok kolay olacak.

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°