RUHSATSIZ 13 MİLYON YAPIDAN, 7.3 MİLYONU İÇİN İMAR AFFI BAŞVURUSU YAPILDI
Manşet Haber 5.03.2020 19:12:22 0

RUHSATSIZ 13 MİLYON YAPIDAN, 7.3 MİLYONU İÇİN İMAR AFFI BAŞVURUSU YAPILDI

RUHSATSIZ 13 MİLYON YAPIDAN, 7.3 MİLYONU İÇİN İMAR AFFI BAŞVURUSU YAPILDI



CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Çevre ve Şehircilik Bakanlığına İmar Barışından yararlanan kişi sayısı ve yapı kayıt belgesi verilen kaçak yapılarla ilgili istatistiki verilerin açıklanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.
Önergeyi yanıtlayan Bakan Murat Kurum, İmar Barışı kapsamında 7 milyon 390 bin 85 adet bağımsız bölüm için yapı kayıt belgesi başvurusu yapıldığını ve 24 milyar 742 milyon 853 bin TL yapı kayıt bedeli tahsil edildiğini açıkladı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2018 yılında başlatılan ve bir kez de başvuru süresi uzatılan imar affı düzenlemesiyle ilgili olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle, TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi verdi.
Niğde Milletvekili Gürer, önergesinde, “İmar barışı ile ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı 13 milyon adet yapının kayıt altına alınması işlemleri hangi aşamadadır?” diye sordu.
Gürer’in önergesini yanıtlayan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, imar affı düzenlemesinin amacının afet risklerine hazırlık kapsamında ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı yapıların kayıt altına alınması ve böylece denetimsiz yapılan yapıların tespit edilerek kentsel dönüşüm uygulamalarına bu yapıların yoğun olarak bulunduğu alanlardan başlanılmasının sağlanması olduğunu hatırlattı.
Bakan Kurum, “Bu kapsamda, söz konusu Geçici 16’ncı maddenin (9) uncu ve (11) inci fıkralarında Yapı Kayıt Belgesi alınamayacak 'alanlar' ve 'yapılar' belirtilmiş olup, belirtilen fıkralarda sayılan yapılar ve alanlar dışında kalan diğer bütün alanlardaki 31/12/2017 tarihinden önce ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak yapılmış yapılar/aykırılıklar için, yapı sahiplerince e-Devlet sistemi üzerinden başvuruda bulunulması, sorumluluğu kendilerine ait olmak üzere yapıya ilişkin bilgilerin beyan edilmesi ve yapı kayıt bedelinin ödenmesi suretiyle e Devlet sistemi üzerinden Yapı Kayıt Belgesi alınması mümkündür” dedi.
Bakan Murat Kurum, Yapı Kayıt Belgesi başvuru süresi 15 Haziran 2019 tarihinde sona erdiğini ve bu tarihe kadar başvuruda bulunan ve yapı kayıt bedelinin en az yüzde 25’ini 31 Temmuz 2019 tarihine kadar peşin olarak yatıranlar için kalan yapı kayıt beledi ödemelerinin 31 Aralık 2019 tarihinde sona erdiğini hatırlattı.
Yapı Kayıt Belgesi sisteminde yapılan sorgulama neticesinde; İmar Barışı kapsamında 7.390.085 adet bağımsız bölüm için Yapı Kayıt Belgesi başvurusu yapıldığını açıklayan Bakan Kurum, toplam 24.742.853.651.45 TL yapı kayıt bedeli tahsil edildiğini bildirdi.
Bakan Kurum, alınan Yapı Kayıt Belgelerinin incelenmesine ve denetlenmesine ilişkin süreç sürecin devam ettiğini de sözlerine ekledi.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise bakanlık yetkililerinin, imar barışı sürecinde 13 milyon ruhsatsız yapı için başvuru ve 40 milyar TL gelir beklendiğini açıkladıklarını hatırlattı. Gürer, “Verilen bilgilere göre, bakanlığın imar barışından beklentisi neredeyse yarı yarıya gerçekleşmemiş. 13 milyon ruhsatsız yapıdan 7 milyonu imar barışı için başvuru yaptığına göre, en az 6 milyon yapı halen ruhsatsız mı? Deprem ülkesiyiz. Bu bağlamda konutların durumu çok önemli. Deprem değil sağlıksız yapı insanı ölüme götürüyor. İmar Barış Kapsamında olsun, olmasın ülke tüm yapı stokları da deprem riski kapsamında detaylı incelenmelidir ”diye konuştu.

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°