Sabancı Tiyatro Ödülü Cihan Ünal’a
Manşet Haber 4.05.2015 11:01:07 0

Sabancı Tiyatro Ödülü Cihan Ünal’a

Sabancı Tiyatro Ödülü Cihan Ünal’a

Sabancı Vakfı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Tiyatroları işbirliğiyle düzenlenen 17. Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali, Ukrayna Kiev Modern Bale Tiyatrosu’nun bale yorumu olan Carmen TV adlı oyunuyla sona erdi. Türkiye’de ilk kez sahnelenen gösteri, seyircileri 19.’uncu yüzyıl İspanya’sına doğru bir yolculuğa çıkardı. Yenilikçi koreografisi ve güçlü operasıyla büyülü bir atmosfer sunan Carmen TV, izleyiciler tarafından dakikalarca ayakta alkışlandı.

17 yıldır düzenlenen Festival, bu yıl Türkiye’den 16, yurt dışından 8 oyun olmak üzere toplam 24 oyunla en zengin program rekorunu kırdı. Türkiye’nin birçok yerinden seyircinin de akın ettiği festival, bu yıl 55 bin kişi tarafından beğeniyle izlendi.

tiyatro_festival_23nisan (1)ABD, Almanya, Çin, Makedonya, Portekiz, Romanya, Ukrayna ve Yunanistan olmak üzere dünyanın farklı coğrafyalarından 8 ülkeden toplulukların katıldığı festival, bir ay boyunca etkileyici performanslara, atölye çalışmalarına ve sokak etkinliklerine sahne oldu.

Türkiye’nin en uzun soluklu uluslararası tiyatro festivali unvanına sahip Devlet Tiyatroları-Sabancı Uluslararası Adana Tiyatro Festivali kapsamında, 2005 yılından bu yana her yıl bir tiyatro sanatçısına verilmekte olan “Sakıp Sabancı Yaşam Boyu Başarı Ödülü”nün bu yılki sahibi usta oyuncu Cihan Ünal oldu.

Adana Tiyatro Festivalinde 17 yıl

Festival programında yer alan ve maske, kukla ve dans unsurları ile tiyatroyu farklı disiplinlerle bütünleştiren oyunlar izleyenlere zengin bir festival deneyimi yaşattı. Adana halkının ilgisiyle dolup taşan atölye çalışmaları da Adanalılara dans, oyun yazma, çocuklarla maske yapımı ve kukla yapımı konularında eğitmenler eşliğinde dolu dolu bir program sundu. Adana Devlet Tiyatrosu Fuaye Genç Sahne’de yer açılan 5 alternatif tiyatro ekibi izleyicileri insanın iç dünyasına çeşitli açılardan yaklaşıp farklı konular içinde insanı sorgulamaya sevk etti ve son sözü yine izleyicilere bıraktı.

Görme Engelli Çocuklar için sahnelendi

Festival kapsamında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla görme engelli çocuklara özel okuma tiyatrosu sahnelendi.

“Harikalar Mutfağı” adlı oyun Oğuz Kağan Köksal Görme Engelliler İlkokulu ve Ortaokulu’nda eğitim gören 110 öğrenciye, çeşitli efekt yardımlarıyla sahnelendi. Okuma Tiyatrosu yöntemiyle oyunu seslendiren oyuncular, görme engelli öğrencilere unutulmaz anlar yaşattı.

Festival ruhu İstanbul’a da taştı

Atatürk Parkı’nda 17 – 26 Nisan tarihleri arasında düzenlenen etkinliklerle de festival ruhu Adana sokaklarına yansıdı. İlüzyon gösterileri, Flemenko, Hacivat Karagöz ve müzik dinletileri gibi birbirinden eğlenceli ve renkli etkinliklerle Adanalılar festivali doyasıya yaşadı.

Her yıl olduğu gibi bu yıl da; 2 yabancı, 3 yerli oyun Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi’nde sahnelenerek festival ruhunu İstanbul’a da taşıdı.

Adana Tren Garı’ndaki gösteri nefes kesti

Festivalin bu yıla özel gösterisi ise 10 Nisan akşamı, Adana Tren Garı’nda Alman aksiyon tiyatrosu Pan.optikum tarafından gerçekleştirildi. Dünyaca ünlü ekibin sağanak yağmur altında sergilediği TRANSITion adlı gösteri, izleyenlere unutulmaz dakikalar yaşattı.

Aksiyon tiyatrosunu klasik tiyatro ile harmanlayan gösteri, toplumlarda birlikte yaşam konusunu ele alırken gökyüzünden süzülen ateşler, görkemli ışıklar ve alevler içinde havada süzülen oyuncular, mitolojik karakterleriyle dikkat çekti.

Adana Tiyatro Festivalinde 17 yılın bilançosu

42 ülkeden 87 yabancı tiyatro grubu

Türkiye’den 316 oyun ve 679 temsil

Yerli ve yabancı 6 binden fazla sanatçı

1 milyona yakın seyirci

 

YAZARLAR

35.8° / 20.3°