SAĞLIKTA DÖNÜŞÜME TURKCELL İMZASI
Manşet Haber 18.10.2018 20:37:31 0

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜME TURKCELL İMZASI

SAĞLIKTA DÖNÜŞÜME TURKCELL İMZASI

Türkiye’nin sağlık alanında en önemli dönüşümünde Rönesans Sağlık Yatırım ve Turkcell işbirliği devam ediyor.
Yozgat’ın ardından Adana Şehir Hastanesi’nin de tüm dijital ve teknoloji altyapısını oluşturan Turkcell, yerli sağlık yazılımı alanında da çalışmalarını sürdürüyor.
Türkiye’nin sağlıkta başlattığı en önemli dönüşüm olarak adlandırılan ve “kamu-özel işbirliği” (PPP) modeli kapsamında hayata geçen şehir hastaneleri hızla yayılıyor. Bunların ilk ve en başarılı örneklerinden Adana Şehir Hastanesi, 2017 yılının Eylül ayından bu yana faaliyetini sürdürüyor. Türkiye’nin sağlık dönüşümündeki en önemli aktörlerden Rönesans Sağlık Yatırım tarafından inşa edilen, Rönesans İşletme Hizmetleri Danışmanlık AŞ tarafından işletilen, teknolojik altyapısı ise Turkcell tarafından kurulan ve yönetilen hastane, PPP modeliyle Türkiye’nin sağlıkta hedeflediği noktayı da gözler önüne seriyor.
Sırada diğer şehir hastaneleri var
Alanında iki dev isim, Rönesans Sağlık Yatırım ve Turkcell işbirliğiyle hayata geçirilen Adana Şehir Hastanesi, geniş yatak kapasitesinin yanı sıra sağlık alanında en ileri teknolojisiyle de şimdiden dünyanın sayılı sağlık kampüsleri arasındaki yerini aldı. Bu önemli projeyle ilgili açıklama yapan Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Murat Erkan, “Adana Şehir Hastanesi’ni sağlık alanında dünyada gelinen en son teknolojiyle donatmayı başardık. Böylece komşu şehirlere de hizmet verecek kapasite ve donanıma ulaşan hastane, tüm bölgenin sağlık ihtiyaçlarını karşılamayı sürdürüyor” dedi.
Rönesans Sağlık Yatırım’la Türkiye’nin en önemli sağlık projelerinde işbirliği yapmalarından dolayı duydukları memnuniyeti dile getiren Erkan, sözlerine şu şekilde devam etti: “Turkcell olarak Rönesans işbirliğinde Türkiye’deki dijital hastane dönemini Yozgat Şehir Hastanesi’yle birlikte başlatmıştık. Buna ek olarak yine Rönesans İşletme Hizmetleri ile birlikte 1 yılını tamamladığımız Adana Şehir Hastanesi’nin de teknolojik altyapısında Turkcell imzası bulunuyor. Bu projelerden edindiğimiz tecrübeleri şimdi de Elazığ Şehir Hastanesi’nde kullanıyoruz. Hedefimiz her zaman bu teknolojiyi bir adım ileriye taşımak… Rönesans ile başlattığımız bu dönüşümü Bursa ve dünyanın depreme dayanıklı en büyük hastanesi olarak tasarlanan İkitelli’de de sürdürmeyi planlıyoruz.”
Dijital dönüşümle gelen hasta ve doktor memnuniyeti
Günlük 16 bini aşkın kişiye sağlık hizmeti sunulan hastane, Adana'nın yanı sıra tüm bölgeye hizmet veriyor. Sadece ilk yılında toplam 2 milyon 186 bin hastaya hizmet veren hastanenin dijital altyapısını farklılaştıran konuların başında ise HIMSS (Hastane Bilgi Yönetim Sistemi) geliyor.
Turkcell’in ilk olarak Yozgat Şehir Hastanesi’nin dijital dönüşüm sürecinde öne çıkardığı HBYS (Hastane Bilgi Yönetim Sistemi), dünyanın en saygın dijital hastanelerinde kullanılıyor. Sağladığı teknoloji ile hasta ve çalışan güvenliğini en yüksek düzeye çıkaran sistem, hastane bünyesindeki tüm operasyonların dijitalleştirilmesini sağlıyor. Böylece bütün sağlık verileri mobil cihazlardan takip edilebilirken, yine hastane içerisine yerleştirilen kiosklarla sıra almak, tahlil sonuçlarına ulaşmak da artık çok kolay… Bu dijital altyapı aracılığıyla ayrıca her türlü tıbbi cihaz, ağlar ve sensörler birbirlerine bilgi gönderebilirken, dijitalleşme sayesinde hastane bünyesinde kağıt kullanım oranı da minimuma iniyor.
Şehir hastanesindeki Turkcell’in yenilikçi teknolojileri bundan ibaret değil. İlk örneği Yozgat’ta hayata geçirilen hastane içi navigasyon sistemi Adana’da da olacak. Bu navigasyon aracılığıyla büyük bir alan içerisine yayılan şehir hastanesindeki her türlü birimi kolayca bulmak mümkün… Yaklaşık 200 kişilik bir saha ekibiyle Adana Şehir Hastanesi’nin tüm teknolojisini yöneten Turkcell’in ayrıca, İstanbul ve Ankara merkezli NOC (Network Operation Center) aracılığıyla bu uygulamaları anlık olarak takip edeceğini ve verilerin güvenliğini sağlayacağını da ekleyelim.
Yerli hastane yazılımı müjdesi
“Röntgenler, raporlar ve kan testleri bu üstün teknolojilerle elden ele dolaşmıyor. Hasta sağlığıyla ilgili tüm bilgiler, doğru ve eksiksiz bir şekilde kayıt altında alındığı gibi direkt doktorların önündeki ekrana düşüyor” diyen Murat Erkan, “Böylece hastaların teşhis ve tedavi süreçleri hızlanırken, sağlık personelinin de gündelik hayatı kolaylaşıyor” diyor. Hasta güvenliği ve doğru tedavinin uygulanmasını destekleyen bu sistemi Turkcell olarak geliştirmek için çalıştıklarını da ekleyen Erkan, “Bu bağlamda Turkcell’in kendi HBYS (Hastane Bilgi Yönetim Sistemi) yazılımını oluşturmak için kaynak kod alımı yaptık ve kendi yazılım ekibimiz ile bu alanda dünyadaki en yüksek standardı temsil eden HIMSS 7 standartlarına uygun bir HBYS yazılımının çalışmalarını sürdürüyoruz” diye vurguluyor.
Adana’nın Yüreğir ilçesinde, 550 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplam 318 bin 500 metrekare alan üzerine kurulan Adana Şehir Hastanesi, 1.300 yatak kapasiteli Ana Hastane, 150 yatak kapasiteli Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi ve 100 yatak kapasiteli Yüksek Güvenlikli Adli Psikiyatri Hastanesi’yle tüm bölgenin sağlık ihtiyacını karşılıyor.
Ana hastanede, genel sağlık hizmetlerinin yanı sıra onkoloji hastanesi, kalp ve damar hastalıkları hastanesi ile kadın doğum ve çocuk hastanesi bulunuyor. Ayrıca hastane bünyesinde 57 ameliyathane, 330 poliklinik odası, 180 yoğun bakım ünitesi ve 35 yeni doğan yoğun bakım ünitesi var.
Hasta ve hasta yakınları için her türlü konforun düşünüldüğü hastane, sağlık turizmi açısından da şehre katkı sağlıyor.
Depreme karşı alınan önlemleriyle dikkat çeken Adana Şehir Hastanesi, sahip olduğu 1512 sismik izolatörü ile uluslararası inşaat ve müteahhitlik dergisi ENR tarafından dünyanın en büyük “sismik izolatörlü” hastanesi ilan edildi. Dünyanın en ileri teknolojisine sahip bu izolatörler sayesinde, olası en şiddetli deprem sırasında ve sonrasında bile tüm operasyonel faaliyetler hiçbir aksama yaşanmadan sürdürülecek.
HIMSS Nedir?
HIMSS (Healthcare Information and Management Systems Society – Sağlık Bilgi ve Yönetim Sistemleri Topluluğu): HIMSS 1961 yılında kurulmuş; Amerika, Avrupa ve Asya’da yapılanmaları bulunan ve kâr amacı gütmeyen bir organizasyondur. Bilgi teknolojilerinin, sağlık hizmetlerinin sunumunda ve geliştirilmesinde en uygun ölçüde kullanımını sağlamayı hedefler. HIMSS, kendine başvuruda bulunan hastanelerin dijital süreçlerini değerlendirerek, geldikleri seviyeyi tespit etmek için dünyaca kabul edilen akreditasyon ve standart modelini (1 ile 7 arası) kullanmakta ve dijital süreçlerini altıncı ve yedinci seviyeye kadar tamamlamış olan hastaneleri ise ödüllendirmektedir.




YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°