Sayaç Paraları Geri Ödensin
Manşet Haber 13.05.2013 13:02:09 0

Sayaç Paraları Geri Ödensin

Sayaç Paraları Geri Ödensin


mehmetmak_emo
 Elektrik Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Mehmet Mak, Elektrik Dağıtım kuruluşlarının özelleştirme ile birlikte elektrik abonelerinin sayaçlarının değiştirilmesi yoluna gittiklerini,  yaptıkları başvuru sonucu Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK)’nun  şirketleri uyararak, şirketlerden sayaç değişiminden para almamaları ve zorunlu olmadıkça sayaç değiştirmemeleri konusunda uyardığını açıkladı.

Mehmet Mak, EMO Adana Şubesi Yönetim Kurulu adına yaptığı açıklamada, elektrik dağıtım kuruluşlarının özelleştirilmesiyle beraber yaşanan sayaç soygununu, şirketlerin neredeyse sayaç değişikliklerini büyük ölçüde tamamladıktan sonra durdurulduğunu,  EMO olarak sayaç paralarının derhal geri ödenmesini talep ettiklerini belirterek, yurttaşları da haklarını aramaya davet etti.  Mak açıklamasında şöyle dedi:

SAYAÇ PARALARI GERİ ÖDENSİN

“Elektrik dağıtım kuruluşlarının özelleştirilmesinin ardından şirketler 'Deli Dumrul' misali 'köprüden geçenden 1, geçmeyenden 2 katı para kesme' uygulamasına başvurarak; yurttaşları, yüksek bedeller ödeyerek elektrik sayaçlarını değiştirmek zorunda bırakmaktadırlar.

Zorla sayaç değiştirtme uygulaması uzun zamandır yurttaşların tepkisine neden olmasına siyasal iktidar gereken düzenlemeyi zamanında yapmamıştır. Yoğun tepkiler üzerine sonunda 11 Eylül 2012 tarihli Resmi Gazete‘de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle 'Dağıtım sistemine yeni bağlanacak olan müşterinin sayacının temini ve montajı ilgili dağıtım lisansı sahibi tüzel kişi tarafından yapılır' hükmü getirildi. Başta Enerji Tabii Kaynaklar Bakanı olmak üzere tüm yetkililer de bu değişikliği kamuoyuna 'sayaçlardan para alınmayacak' şeklinde müjdeli bir haber olarak sundular. Ancak bunun müjde değil, zoraki sayaç değişiminin tamamlanması için şirketlere zaman tanımaktan ibaret olduğu kısa sürede anlaşıldı. Çünkü uygulama 2013 yılsonunda devreye girebilecekti.

Böylece eylül ayından itibaren şirketler sayaç değişikliklerine de hız verdiler. Örneğin EnerjiSA, 2013 yılı başında yurttaşlara gönderdiği 'Periyodik Muayene Zamanı Gelen Elektrik Sayacınız Hakkında' başlıklı yazılarla, 'sayaçlarını değiştirirlerse 37.3 TL+KDV, sayacı yurttaş kendisi temin edip değiştirmeyi dağıtım şirketi yaparsa sökme-takma bedeli olarak 21.5 TL+KDV, eğer mevcut sayaçlarını değiştirmeyi kabul etmeyip yönetmelik gereği ayar, kalibrasyon ve bakımını yaptırırlarsa en az 65.80 TL+KDV bedel ödeyeceklerini' bildirmişti.

Resmi Gazete‘de 30 Mart 2013 tarihinde yayımlanan yeni Elektrik Piyasası Kanunu ile sayaçların mülkiyetinin dağıtım şirketine devredilmesi ve sayaç değişimi ile bakımından para alınmamasına yönelik düzenlemeyi dahi şirketlerin yok saydığı ortaya çıktı. Bunun üzerine Elektrik Mühendisleri Odası, 11 Nisan 2013 tarihinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu‘na (EPDK) başvurdu. EMO, yeni Elektrik Piyasası Kanunu‘na karşın hukuksuz bir şekilde bazı dağıtım şirketlerinin sayaç parası almaya devam ettiklerini bildirerek, gereken önlemlerin alınmasını istedi.

EMO‘ya 10 Mayıs 2013 tarihinde ulaşan yanıtında EPDK, tüm elektrik dağıtım şirketlerine 4 Nisan 2013 tarihinde gönderdikleri yazıyla sayaç değişiminde bedel alınmaması yönünde bildirim yaptıklarını açıkladı. EPDK‘nın dağıtım şirketlerine gönderdiği yazıda, yeni Elektrik Piyasası Kanunu‘yla dağıtım şirketlerine sayaçların bakım ve işletilmesine ilişkin getirilen sorumluluk ve sayaçların mülkiyetini dağıtım şirketlerine bırakan düzenleme anımsatılarak, şöyle denildi:

'Mezkur mevzuat çerçevesinde Kurumumuz tarafından uygulamaya ilişkin usul esas çalışması devam etmekte olup, söz konusu usul ve esas çalışması sonuçlandırılana kadar tüketicilerin sayaçlarının zorunlu olmadıkça değiştirilmemesi, değiştirilmesi zorunlu olan sayaçlara ilişkin ise yeni sayaçların mülkiyeti şirketinize ait olmak üzere temin edilmesi ve sayaç değişimi ile ilgili tüketiciden bedel alınmaması hususunda bilgilerinizi ve gereğinizi rica ederim. '

EPDK‘nın da dağıtım şirketlerine yaptığı bildirim çerçevesinde;

- Öncelikle dağıtım şirketlerinin 30 Mart 2013 tarihinden itibaren sayaç değişimi yoluyla yurttaşlardan zorla aldıkları paraları derhal iade etmeleri,

-EPDK‘nın yalnızca uyarı yazısıyla yetinmeyerek, konunun takipçisi olması, denetimlerini sürdürmesi ve haksız uygulama yapan dağıtım şirketlerine yönelik gerekli idari yaptırımları uygulaması,

-Siyasal iktidarın, yeni yasayla dağıtım şirketlerinin mülkiyetine bırakılan sayaçlara ilişkin olarak en azından özelleştirme sonrasında sayaçları zorla değiştirilmiş olan yurttaşlara sayaç paralarının geri ödenmesine yönelik düzenleme yaparak, sayaç soygununa göz yummaması gerekmektedir.

Yoksa yapılan düzenlemenin göstermelik olmaktan öte bir anlamı olmayacak, hatta şirketlerin parasını yurttaşlardan alarak değiştirdikleri sayaçların mülkiyetine sahip olmaları sağlanmış olacaktır. Ayrıca siyasal iktidarı kayıp ve kaçak uygulamasında olduğu gibi 'hokus pokus' yoluyla faturada yok ettiği bedeli şirketlere 'piyasanın görünmez eliyle' garanti etme uygulamasına karşı da uyarmak istiyoruz. Yani mülkiyet TEDAŞ‘a kalacak iddiasıyla şirketlere sayaç parası ödenmesine ya da sayaç bakım ve sayaç değişikliği bedellerini yurttaşlardan doğrudan almak yerine şirketlerin işletme giderleri içerisinde daha büyük bedeller olarak elektrik tarifelerine eklenmesine karşı da EPDK‘yı yurttaşların haklarını korumaya çağırıyoruz. Hükümetin yaptığı son yasal düzenleme sayaç değişikliği ve bakım ücretlerine ilişkin şirketlerin uygulamasının 'soygun' olduğunun açık kanıtıdır. Bu soygunun sorumluları düzenleme yaptık diye sorumluluktan kurtulamazlar. Yurttaşlardan alınan sayaç paraları geri ödenmelidir.”

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°