Sedat Simavi Ödülleri
Manşet Haber 11.12.2012 01:48:49 0

Sedat Simavi Ödülleri'ni kazananlar belli oldu

Sedat Simavi Ödülleri'ni kazananlar belli oldu

İSTANBUL-Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 2012 Sedat Simavi Ödülleri’ne değer görülen sanatçı, gazeteci, yazın, spor ve bilim insanlarına verilecek ödüller açıklandı. TGC’nin kurucu başkanı Sedat Simavi adına 36 yıldan bu yana sürdürülen ödüller; gazetecilik, radyo, televizyon, edebiyat, sosyal bilimler, fen bilimleri, sağlık bilimleri, görsel sanatlar ve spor alanlarında veriliyor. Ödüller 25 Aralık Salı günü saat 19.30’da The Marmara Taksim Oteli’nde düzenlenecek törenle sahiplerine verilecek.
SEDAT SİMAVİ MEZARI BAŞINDA ANILACAK

11 Aralık 1953’de yaşamını yitiren Türkiye Gazeteciler Cemiyeti kurucu başkanı Sedat Simavi ölümünün 59. yılında Kanlıca’daki mezarı başında 11 Aralık Salı günü saat 11.00 de anılacak. Anma törenine daha önceki yıllarda olduğu gibi Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyeleri katılacak.


ÖDÜLLERİ KAZANANLAR VE ESERLERİ


GAZETECİLİK:

Utku ÇAKIRÖZER

Cumhuriyet Gazetesi’nde yayınlanan “Suriye Devlet Başkanı Cumhuriyet’e Konuştu Esad: Keşke Düşürmeseydik”  başlıklı söyleşisi ile.

 

Seçici Kurul ayrıca,

Kadir CAN’ı “12 Eylül 1980 Akıl Tutulması”  adlı albüm kitabı nedeniyle övgüye değer gördü.

 

RADYO:

Tanju YENİSEY

Avustralya Devlet Radyo Televizyon Kurumu SBS Radyosu’nda yayınlanan“Çok Kültürlülük Başarısız mı oldu?” adlı radyo programıyla.

 

Seçici Kurul ayrıca,

Özlem Devrim BAHAR – Başar TIKMAN’ı Yön Radyo’da yayınlanan “Başka Türlü: Adressiz Hayatlar / Gurbet İşçileri” adlı ortak radyo programı nedeniyle övgüye değer gördü.

 

TELEVİZYON:

Demet HASELÇİN

TRT Türk kanalında yayınlanan “Masumiyet Müzesi” adlı televizyon programı ile.

 

Seçici Kurul ayrıca,

Özgen BİNGÖL – Arda SEVİMLİ’yi Kanal D’de yayınlanan “Panzer Dur” adlı ortak haberi nedeniyle övgüye değer gördü.

 

EDEBİYAT:

Ahmet CEMAL

“Lanetlenmiş Ağustosböcekleri” adlı deneme kitabıyla.

 

SOSYAL BİLİMLER:

Prof. Dr. Zafer TOPRAK

“Darwin’den Dersim’e Cumhuriyet ve Antropoloji” adlı eseriyle.

 

FEN BİLİMLERİ:

Yrd. Doç. Dr. Kâzım BÜYÜKBODUK

“Stark Birimleri ve Tümden Gerçel Sayı Cisimleri İçin Iwasawa’nın Ana Sanıları” adlı makalesiyle.

     

SAĞLIK BİLİMLERİ:

Doç. Dr. Bülent ÖNAL

“Vezikoüreteral Reflü Hastalığı İle Etkilenen Kardeş Çiftlerinde Tek Nükleotid Polimorfizm Bağlantı Analizi İle Kromozom 11 de Saptanan Renal Skar Oluşumuna Karşı Koruyucu Loküs” adlı çalışmasıyla.

 

Seçici Kurul ayrıca,

Prof. Dr. Seyhun TOPBAŞ’ı “Kekemelik İçin Terapi ve İnternet Ortamında Topluluk Temelli Özyardım

Destek Grupları Oluşturma Çalışması”  adlı eseri nedeniyle övgüye değer gördü.

 

GÖRSEL SANATLAR:

Füsun ONUR

“Kassel - Almanya /  13. DOCUMENTA Etkinliğindeki Sergisi”  ile.

 

SPOR: 

Aslı Çakır ALPTEKİN                                                                                                                     

“Atletizmde (1500 metre) Olimpiyat ve Avrupa Şampiyonu” olması nedeniyle.

 

Seçici Kurul ayrıca,

Nazmiye MUSLU’yu “Halterde (40 Kg.) Paralimpik Oyunlar Şampiyonu” olması nedeniyle övgüye değer gördü.

 

SEDAT SİMAVİ KİMDİR? 


Öncü çalışmaları ile adını yayın tarihine yazdıran Sedat Simavi,1896 yılında İstanbul’da doğdu. Babası Hamdi Simavi Bey, annesi Abdulhamit sadrazamlarından Saffet Paşa’nın torunu Aliye Hanım’dır. Sedat Simavi, babasının görevli olduğu Samsun'da ilk Fransızca derslerini aldı. Kadıköy Saint-Joseph Fransız Okulu'nda başladığı öğrenimini Galatasaray Lisesi'nde tamamladı (1912), Okul sıralarında ilk karikatürleri yayınlanmaya başlandı. 1.Dünya Savaşı patlak verince Hadımköy'deki birliğine katıldı. 1916'da Şeker Bayramı'nın birinci günü 'HANDE' adındaki haftalık dergiyle yayın hayatına atıldı. 1917'de Müdafaa-i Milliye Cemiyeti adına ilk defa konulu bir film çevirdi. “PENÇE”, “CASUS” ve “ALEMDAR VAKASI” filmleri böyle doğdu. İstanbul’un çeşitli semtlerinde başarı ile oynadı. “DİKEN” ve “İNCİ” dergilerini de bu arada yayımlamıştı.  Sedat Simavi, günlük gazete idealine 21.7.1920'de “DERSAADET” ile kavuştu. Gazete, Sevr Muahedesi'nin yarattığı karamsarlığa karşı yapıcı bir ruh aşılıyordu. Onu “PAYİTAHT”, “GÜLERYÜZ” izledi. 15 Mart 1933'te yayın hayatına atılan haftalık “YEDİGÜN” ile 18 yıl en çok satan dergiyi çıkarma başarısına sahip oldu. Gazetecilerin dayanışmalarını ve bağımsızlıklarını sağlamak amacıyla Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin kurulmasında öncü oldu. Cemiyetin 1 numaralı Şeref Rozeti’ni taşıdı ve ilk başkanlığa seçildi. Sedat Simavi, 1 Mayıs 1948'te Türkiye'nin en büyüktirajlı gazetesi “HÜRRİYET” i yayımlamaya başladı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı iken Üniversitede Gazetecilik Kürsüsü’nün kurulması için de ilk yazılı başvuruyu yaptı. Sedat Simavi'nin mücadeleli hayatı 11 Aralık 1953'te son buldu.

YAZARLAR

35.8° / 20.3°