SEYHAN KIRSALINI KALKINDIRMA KARARLILIĞI
EKONOMİ 29.01.2023 10:24:13 0

SEYHAN KIRSALINI KALKINDIRMA KARARLILIĞI

SEYHAN KIRSALINI KALKINDIRMA KARARLILIĞI






Seyhan Kent Konseyi Kırsal Kalkınma Meclisi’nin gerçekleştirilen sekizinci yürütme kurulu toplantısında kırsal bölgelerdeki tarımsal üretimin nasıl artırılabileceğine yönelik önemli kararlar alındı.





Seyhan Belediye Başkanı Akif Kemal Akay, yürütme kurulunu oluşturan akademisyenler, muhtarlar ve tarım paydaşlarının yoğun katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda, inovatif uygulamaların tarımsal üretime etkileriyle ilgili bir sunum yapıldı. Uydu, drone, cep telefonu gibi teknolojik cihazlar ve yazılımların kullanıldığı tarımsal üretim örnekleri masaya yatırıldı.





Seyhan kırsalında tarımsal üretim yapan çiftçilerin teknolojik ve inovatif uygulamaları kullanımının yaygınlaştırılmasının önemi konusunda fikir birliğine varıldı. Seyhan Belediyesi Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’nde tarımsal üretimde kullanılmak üzere tasarlanıp, deneme uçuşlarına başlanan drone ile ilgili bilgiler veren Başkan Akay, Seyhan Belediyesi’nin tarımsal üretimde çağı yakalayan, bilimsel çalışmalarının yanı sıra toprak ve su kirliliğini önlemeye yönelik çalışmalarından kesitler aktardı.  





TARIMSAL ENVANTERİ ÇIKARILACAK





Seyhan kırsalını geliştirmeye yönelik çalışmaların ve kaynakların amacına uygun olarak planlanabilmesi amacıyla, geniş kapsamlı, kırsal bölgelerin demografik ve sosyo-ekonomik yapısını,  tarımsal üretimin durumunu analiz edip, durum tespiti yapmaya yönelik bir envanter çalışması yapılması ve bu çalışma sonucunda izlenecek yol haritasının belirlenmesi de kararlaştırıldı.





DOĞRU VERİYE İHTİYAÇ VAR





Kırsal kalkınmayı gerçekleştirebilmek için doğru verilere sahip olunması gerektiğini belirten Başkan Akay, “Verileri iyi toplamalı ve analiz etmeliyiz. Bu veriler hem köyden kente göçü önlemek hem de tarımsal üretimi ve verimi artırma konusunda çok önemli bir işleve sahip olacak” dedi.









Kırsalda yaşayan bireylerin sosyal ihtiyaçlarını yaşadıkları bölgelerde karşılayacak projeler üzerinde çalıştıklarını da dile getiren Başkan Akay, üniversitedeki teorik eğitimin alanda uygulamayla bütünleştirilmesinin önemini vurguladı.





ÜNİVERSİTE İLE TARIMSAL EĞİTİMDE İŞBİRLİĞİ





Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ziraat Fakültesi Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde girişimcilere ve ihtiyaç sahiplerine yönelik olarak verilecek arıcılık, avokado, sürdürülebilir tarım, budama, tıbbi aromatik bitki üretimi, narenciye yetiştiriciliği gibi eğitimleri içeren tarımsal eğitim projesi konusunda işbirliği yapılması da kararlaştıran bir diğer konu oldu.





TARIMSAL ÜRETİM MERKEZİ





Toplantıda gıda kıtlığı tehlikesine karşı durum tespitinin yapılarak, acil gıda eylem planı hazırlanması, Adana’da gerçekleştirilecek kooperatifçilik fuarına hazırlık yapılması gibi konular da ele alınırken, Başkan “Seyhan’ın bereketli topraklarını planlı, bilimsel ve katma değer yaratan bir anlayışla, kent ve ülke ekonomisine yön verecek bir üretim merkezi hale getirme konusunda, sizlerin de desteğiyle  kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz” dedi.



YAZARLAR

35.8° / 20.3°