SÖNMEZ: ANADOLU AÇILIMINI ÇUKUROVA’DAN BAŞLATIYORUZ
Manşet Haber 24.11.2022 00:01:52 0

SÖNMEZ: ANADOLU AÇILIMINI ÇUKUROVA’DAN BAŞLATIYORUZ

SÖNMEZ: ANADOLU AÇILIMINI ÇUKUROVA’DAN BAŞLATIYORUZ






Çatısı altındaki 30 federasyon ve 300’den fazla dernek üzerinden 50 bini aşkın şirket ile Türkiye’nin gönüllülük esasıyla bir araya gelmiş en büyük bağımsız iş dünyası örgütü Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED), 24. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi’ni 2-3 Aralık 2022 tarihlerinde Adana’da düzenleyecek. Çukurova Sanayi ve İş Dünyası Federasyonu’nun (ÇUKUROVASİFED) desteği, Adana Sanayici ve İş İnsanları Derneği’nin (ADSİAD) ev sahipliğinde gerçekleşecek zirvenin teması ise “Cumhuriyetimizin İkinci Yüzyılına Doğru: Hayalimizdeki Türkiye” olacak. Zirveye Anadolu’nun dört bir yanından yaklaşık 500 iş insanı, aralarında TÜRKONFED ve TÜSİAD’ın mevcut ve geçmiş dönem başkanlarının da olduğu kanaat önderleri, yerel ve bölgesel kent aktörleri ile kamu yetkilileri katılım gösterecek.





Cumhuriyetin ikinci yüzyılına doğru ilerlenen bu dönemde küresel ya da ulusal ölçekte yaşanan her krizin, riskler kadar fırsatlar da barındırdığını söyleyen TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, “Bu fırsatları akılcı politikalarla değerlendirip, risklere de hazırlıklı olmak gerekiyor. İşte bu noktada ülke olarak iki önemli avantajımız ön plana çıkıyor: Esnek, krizler karşısında bağışıklık sistemi güçlü olan iş dünyamız ve Anadolu’daki üretim gücümüz… Yerelden küresele uzanan kalkınma yolu Anadolu’dan geçiyor” dedi.





İş dünyası ve sivil toplumun sesi olarak sorunların tespiti ve çözüm önerileri geliştirme sorumluluğu ile hareket ettiklerini vurgulayan Sönmez, şunları ifade etti; “Bugün içinde bulunduğumuz ortamda da belli başlı yapısal düzenlemeler gerçekleştirilmeden ortaya attığımız her basit çözüm ancak anlık etkiler yaratacaktır. O nedenle ülkemizin sürdürülebilir kalkınması ve rekabetçilik gücü artışında Anadolu potansiyelimizi kullanırken aciliyetle ele alınması gereken beş temel konuyu da ortaya koyuyoruz. Demokrasi, Çevre, Dijitalleşme, Kalkınma ve Cinsiyet Eşitsizliği başlıklarında somut ve etkili yapısal çözümlere ihtiyacımız olduğunu her platformda dile getiriyoruz.”





“Hayalimizdeki Türkiye için çalışıyoruz”





Son altı ayda 30’a yakın kentte düzenlenen etkinlik ve çalıştaylarda, iş insanlarıyla bir araya geldiğini belirten Sönmez, “Her şeye rağmen üretme sevdasına ve risk alma potansiyellerine tanıklık ettik. Ve bir kez daha şahit olduk ki artık büyümeye, ihracata ve istihdama yönelik politikalar bir ülkenin ölçeğini artırmasına yetmiyor. İnovasyonu, ekonomik ve toplumsal yapısına entegre eden uluslar, sürdürülebilir kalkınma yolunda önemli mesafeler katediyor” diyerek 24. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi’nde ele alacakları konular ile ilgili de şu bilgileri paylaştı:





“TÜRKONFED olarak, tüm dünya için büyük önem arz eden bu değişim döneminde, fırsatları değerlendirmenin ve potansiyelimizi kullanmanın yolunu, “Dijital-Yeşil ve Toplumsal Dönüşüm” eksenli olarak “3D” şeklinde tanımlıyoruz. Üçüz dönüşüm vizyonumuz kapsamında; dijitalleşen, yeşil dönüşüm sayesinde su ve enerji başta olmak üzere kaynak verimliliği ile hem cari açığı azaltan hem de yeni ihracat pazarlarında rekabet gücünü artıran; gelişmiş bir ekonomi için gelişmiş bir demokrasiyi içselleştiren, eğitimden kadına, gençlikten girişimciliğe toplumun tüm katmanlarını dönüşümün odağına alan Hayalimizdeki Türkiye için çalışıyoruz. Bu nedenle ülkemizin dört bir yanından bir araya gelecek olan iş dünyamız ile Anadolu’nun bereketli topraklarında, Çukurova’da bir araya geleceğiz. Türkiye Hayalimize uzanan bu açılımı zirvemizle birlikte Çukurova’dan başlatıyor, kapsayıcı iş birlikleri ile bölgemiz ve ülkemiz için değer yaratmayı hedefliyoruz.”





İş insanları ve kanaat önderleri panellerde bir araya gelecek





24. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi’nin ilk gününde TÜSİAD’ın geçmiş dönem başkanları Erol Bilecik ve Cansen Başaran Symes; TÜRKONFED’in geçmiş dönem başkanları Süleyman Onatça, Celal Beysel ve Enis Özsaruhan ile SEDEFED Onursal Başkanı ve TÜRKONFED Yüksek Danışma Kurulu Üyesi Sefa Targıt’ın katılımıyla “İş Dünyası ve STK’ların Dönüşümdeki Rolü: Dijital-Yeşil ve Toplumsal Dönüşüm” başlıklı bir panel düzenlenecek. Akşam gerçekleştirilecek zirve galasının Onur Konuşmacısı ise Erdemoğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erdemoğlu olacak.





TÜRKONFED Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Sönmez, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, ÇUKUROVASİFED Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kış veADSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Gizer’in açılış konuşmalarıyla başlayacak ikinci günde, Esas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Sabancı, zirvenin Onur Konuğu olarak bir konuşma yapacak. İkinci günün “Dijital-Yeşil ve Toplumsal Dönüşüm Odağında Hayalimizdeki Türkiye” başlıklı panelinde iseİstanbul Ekonomi Yönetici Ortağı Sinan Ülgen, Araştırmacı ve Yazar Bekir Ağırdır, Kadir Has Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erinç Yeldan ile Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit İzmen konuyu tüm yönleriyle masaya yatıracak.





TÜRKONFED’in Hayalindeki Türkiye





TÜRKONFED’in ilk kez geçen yıl, “Yeni Dönem, Yeni Ufuklar” 2030 Vizyon Belgesi’nde deklare ettiği ve bu yılki zirvenin de temasını oluşturan “Türkiye Hayali” şu maddelerden oluşuyor:





• Yerküreyle ve yeşil dönüşüm ile uyumlu bir ekonomik atılımı başlatmış,





• Sosyal, laik ve demokratik hukuk devletini yeniden inşa etmiş,





• Güçler ayrılığını, denge ve denetleme mekanizmalarını yerli yerine oturtmuş,





• Yargının tam bağımsızlığını tesis etmiş,





• Toplumsal ve siyasal uzlaşmalar ile yeni dönemin, yeni ve sivil anayasasını yapmış,





• Avrupa Birliği’ne tam üye olmuş,





• Hukukun üstünlüğüne inancı artırmış ve güçlü bir toplumsal dönüşümü başarmış,





• Toplumsal cinsiyet eşitliğine duyarlı politikalar geliştirmiş, ayrımcılığın, ötekileştirmenin, kutuplaşmanın olmadığı, toplumun refah ve huzurunun esas olduğu, bir toplumsal mutabakatı ve toplum-devlet mutabakatını sağlamış,





• Onurlu yaşam hakkını kurumsallaştırmış ve garanti altına almış,





• Adaletsizlik ve yoksullukla mücadelenin küresel öncülerinden olmuş bir Türkiye Hayali…



YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°