Sürenkök: Hedef 15 milyar dolarlık kent
Manşet Haber 13.12.2012 10:14:33 0

Sürenkök: Hedef 15 milyar dolarlık kent

Sürenkök: Hedef 15 milyar dolarlık kent

Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Sadi Sürenkök, şu anda yılda 1 milyar 705 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Adana'nın, 2023'te, 15 milyar dolar ihracat yapan bir il haline gelmesini amaçladıklarını söyledi.

Adana'nın, teşvik yasalarıyla rekabet gücünün yıpratılmaması durumunda bu hedefi gerçekleştirecek kapasitesi, sanayi geleneği ve potansiyeli bulunduğunu hatırlatan Sürenkök, 5 Ocak Gazetesi’nden Utku Sağılır’ın sorularını yanıtladı. Sürenkök,'Türkiye'de ihracatın yüzde 94'ünün, üretimin de yüzde 92'sinin özel sektör tarafından yapıldığı bir dönemde zaten her şeyi devletten beklemek doğru değil. Tek isteğimiz; teşvik yasaları hazırlanırken, diğer illerle eşit tutulmamız' dedi.

TEŞVİK YASALARIYLA MAĞDUR EDİLMEYELİM

-Merkezi yönetimin Adana'ya yeterince yatırım yapmadığı, destek vermediği düşüncesine katılıyor musunuz?

-Adana'nın beklentisi 'Devlet buraya yatırım yapsın da biz de bu yatırımdan payımızı alalım' şeklinde değil. Çünkü devlet büyümeyle, sanayiyle ilgili işleri özel sektöre devretmiş durumda. İhracatın yüzde 94'ünü, üretimin yüzde 92'sini özel sektörün yaptığı bir dönemde bunları devletten beklemek doğru değil. Bizim devletten beklentimiz, özellikle son çıkan teşvik yasasında da olduğu gibi mağdur edilmemek,  diğer illerle eşit tutulmaktı. Bir de yapılacak makro projelerde, Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi gibi projelerde, ya da teşvik projelerinde bölgeye gereken ilgi ve alakanın gösterilmesi gerekiyor. Bunlara ek olarak Başbakan'ın Adana'yla ilgili 11 proje sözü vardı. Biz acilen bu 11 projenin, seçim dönemine de kalmadan yerine getirilmesini istiyoruz. 11 proje yerine getirilirse Adana'nın isteklerinden yarısından fazlası karşılanmış olacak. Onun dışında da isteklerimiz var tabii.

TANIMLANMIŞ ALANLAR OLUŞTURULMALI

-Bölgemize petrol rafinerileri kurulacağı, petrokimya tesisleri oluşturulacağı on milyarlarca dolarlık yatırımlar yapılacağına dair konuşulanlar neden gerçekleşmiyor?

-Bana göre Adana'ya sınıf atlatacak proje Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi projesidir. Bununla ilgili çabalar sürüyor. Oranın işletme müdürlüğü Adana Sanayi Odası bünyesinde olduğu için biz de tarafız. Altyapıyla ilgili, özellikle arsa tahsisiyle ilgili problemlerin devletimiz tarafından çözülmesi gerekiyor. Çaba var ama bitirilemedi. Bize yılın sonuna kadar süre verilmişti, 1 ay kaldı. Merakla bekliyoruz. Çaba var ama pozitif katkı bekliyoruz bunların bitirilmesi için. Sonuçlandırıldığında elbette bölgemize önemli katkısı olacak. Orayla ilgili tanımlı alanlar konulması gerekiyor. Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi yapılacak ama içinde neler olacak? Bu daha tanımlanmadı. Orada yalnızca termik santraller mi olacak, yoksa tersaneler, rafineriler mi olacak? Bunlarla ilgili net plan yok. Bunların netleştirilmesini bekliyoruz.

KURTULUŞ GÜNÜ 5 OCAK'TA BİR ARAYA GELİNECEK

-Son 25 yılda bir türlü sağlayamadığımız birlik beraberliği yaratabilecek miyiz? Adanalılık ruhu oluşturmada başarılı olmaya başladık mı?

-Adana içinde parti ayrımı gözetmeksizin, milletvekillerinin, belediye başkanlarının, oda başkanlarının, STÖ ve kanaat önderlerinin 'Önce Adana' denilecek projelerde bir araya gelmesi lazım. Bu konuda da bizim yoğun çabalarımız devam ediyor. Milletvekillerimizi aralık ayında bir araya toplayacaktık ama bütçe görüşmeleri nedeniyle burada olmayacaklarını söylediler. 5 Ocak'ta bir araya getirmek istiyoruz. Kurtuluş Bayramımızda yapabilirsek milletvekillerimiz, Valimiz, belediye başkanlarımızla bir arada olacağız. Adana için yapılacak tüm projelerde bizler varız. Hepimiz aynı geminin içindeyiz. O yüzden birbirimizi rakip olarak değil de, büyük fotoğrafın tamamlayıcı parçaları olarak görmeliyiz. Bunu yapabilirsek, büyük fotoğrafı güçlü oluşturabilirsek, Ankara'ya gittiğimizde, ya da siyasilerden bir şeyler istediğimizde, istediğimizi elde edebilecek konumda oluruz. Bu fotoğrafı oluşturamazsak, geçmişte olduğu gibi Adana'nın istedikleri net olarak tanımlanmayacak.

İHRAÇ MALININ BİRİM DEĞERİ ARTIRILMALI

-Adana, ihracat rakamını artırmak ve daha fazla üretmek için neler yapmalı?

-Bizim Adana ve ülke olarak ürün yelpazesini değiştirmemiz, geliştirmemiz gerekiyor. Geleneksel ürünlerle, tüm ülkelerin ürettiği ürünlerle tutunmamız, 2023 hedeflerine ulaşmamız mümkün değil. Türkiye'nin ihraç mallarının kilosu ortalama 1 buçuk dolar. Dünya ortalaması 2.4 dolar. Almanya bu konuda lider ve ihraç ettiği malın kilosu 4.2 dolar. En azından dünya ortalamasının üzerine çıkmamız gerekiyor. Katma değeri  yüksek, ileri teknoloji ürünü mallar üretmemiz gerekiyor ki, dünya ortalamasına çıkalım ve koyduğumuz 2023 hedeflerine ulaşabilelim. Önümüzdeki dönemde Adana'da inovasyonu ön plana çıkaracak, katma değeri yüksek, ileri teknoloji  ürünlerini üretmemiz gerekiyor. Bunun için de teknokentler,, uzmanlaşılmış sanayi bölgeleri gerekiyor. Şu anda üretim yapan, ihracat gerçekleştiren,  markalara fason üretimler yapan firmaların, markalaşması gerekiyor.

UZMANLAŞTIRILMIŞ SANAYİ BÖLGELERİ

-Sanayi sitelerimizin daha modern, katma değeri yüksek mamuller üreten yerler haline gelmesi için ADASO ne tür faaliyetler yürütüyor?

-Bu yüzden biz Büyükşehir ve ilçe belediyelerimizle, valiliğimizle sürekli görüşüyoruz. Adana'da üretim yapan firmaları, kümelenme mantığı içinde, uzmanlaştırılmış sanayi bölgelerine götürmek istiyoruz.  Bununla ilgili yer arayışlarımız var. Var olan sanayi sitelerimizin daha modern, altyapı sorunları çözümlenmiş, üretimle ilgili sıkıntısı olmayan yerler haline gelmesini istiyoruz. Bu kapsamda da mevcut sanayi sitelerinin; Metal Sanayi Sitesi, Orta Ölçekli Sanayi Sitesi, mobilyacılar, keresteciler sitelerinin  yol ve altyapılarının düzeltilmesiyle ilgili Adana Büyükşehir Belediyesi'yle koordinasyonumuz var. Büyükşehir başkanına bu konuyla ilgili teşekkür ediyoruz. Keresteciler ve mobilyacılar sitelerinde 22 km yol tamamlandı, 1 buçuk ay içinde. Şu anda da orta ölçekli sanayide çalışmalar devam ediyor. Burada altyapı çalışmalarını bitirdikten sonra da, belediye başkanlarımızla toplantı yaptık, Büyükşehir, Seyhan, Çukurova belediye başkanlarıyla toplantılar yaptık ve sanayicilerimize yeni sanayi siteleri kurulmasıyla ilgili yer arayışı içindeyiz. Destek vereceklerini söylediler. Ayakkabıcılara, mobilyacılara, karo ve mermercilere, bir de matbaacılara (tamamı bir araya gelip yer taleplerinde bulunuyor) yer arıyoruz. Tamamını barındırabileceğimiz bir yer arıyoruz. Olmazsa sitelere ayrı ayrı yer bulacağız. Aynı işi yapanların bir çatı altında toplanması, sorunlarının çözülmesi ve kümelenmeleriyle ilgili bizim destek olmamız gerekiyor. Bakanlığın destekleri var ama bizim bakanlıkla sanayicileri buluşturmamız gerekiyor.  KOSGEB; 5 sanayici bir araya geldiği zaman 250 bin lira hibe, 500 bin lira da iki yıl ödemesiz, 5 yıl vadeli kredi veriyor. Bunları verebilirsek, tek başına makineyi alamayan, üretimi bu boyutta olmayan sanayiciler, bir araya gelerek makineyi alarak kendi ürünlerini ucuza üretecekler, hem de komşularına iş yapacaklar. Bu da ortaklık kültürünü geliştirecek. Birbirlerinin rakibi olmak yerine, ortakları olacaklar. İhracat için önleri açılacak. Bunları yapabilirsek, Adana'da her türlü malzeme var. Sanayi geçmişimiz var. 1 milyar 705 milyar dolar ihracatımız var.

HEDEF; 15 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT

-İktidarın 2023 için koyduğu 500 milyar dolarlık ihracat hedefine Adana hangi oranda katkı koyabilir?

-2023'le ilgili düşüncemiz Adana'nın 15 milyar dolarlık ihracat yapması. Adana bunu gerçekleştirmeli. Ülkede belirli bölgelerin ihracatını aynı miktarda artırma kapasitesi yok. Örneğin 6. bölge olarak adlandırılan yerin bu oranda artırma kapasitesi yok. Adana bunu yapabilecek kapasitede. Adana'ya yeterli destek verilirse böyle bir sanayi geçmişi ve refleksi var.  Bunu üretebilecek durumdayız. Teşvik'te destek görmedik. İlk teşvik yasası 2004'te çıktı. O günden bu yana istediğimiz artışı sağlaşamadık.

'ADANALI GÜNLER' GELİYOR

-ADASO, 'Adanalı Günler' için hazırlık yapıyor. İçerikte neler var, tam olarak ne amaçlanıyor?

-Belediyelerimize ve valiliğimize bir teklif götürmüştük 'Adanalı Günler'le ilgili. Birkaç toplantı yapıldı. Ankara ve İstanbul'da; Adana'nın tüm yönleriyle tanıtılması, anlatılmasına yönelik bir etkinlik olacak. Yalnız sanayisiyle değil, yani Adana'nın turizmi, sağlık sektörü, diğer hizmet sektörleri, ticareti, öne çıkan ürünleriyle, Ankara ve İstanbul'dan başlayarak anlatılacak.  Adana'yı buraların bürokrasisi ve halkıyla buluşturmak, bir araya getirmek ve Adanalılığın farkındalığını öne çıkarmak gerekiyor. Bununla ilgili bir tertip komitesi oluşturduk. Vali Bey, ATO, ADASO; ATB ve BŞB'yle birlikte tertip komitesi oluşturduk. Danışma kurulu oluşturduk. İlçe belediyeleri, valilik ve turizmle ilgili firmalar da var. Sadece merkez ilçeler değil, Adana'nın bütün ilçe belediye başkanları dahil oluşuma. Ankara Atatürk Kültür Merkezi'nde stantlar açılacak. İstanbul'daki de, il belediye sınırları içinde kalan tersanede yapılacak. Ankara için belirlediğimiz tarih 4-20 Nisan 2012. İstanbul'da 15 Mayıs-15 Haziran arasındaki günler olmak kaydıyla netleşecek.

Adanalı Günler'de , Büyükşehir Belediyemiz Altın Koza'yla ilgili tırını Ankara'da dolaştıracak. İyi bir etkinlik olacağını düşünüyoruz. Adana'nın ürünleri, hizmet ürünleri, artı değerleri ne varsa Ankara ve İstanbul'da öne çıkaracağız. Tanıtımlardan olumlu dönüşümler alırsak, diğer iller ve yurt dışında tanıtımlara devam edeceğiz.

Adana bir marka ve ihtiyacımız olan özgüvenimizin artırılması. 'Yapabiliriz'i kendimize ve dışarıya göstermemiz gerekiyor. Kapasitemiz var ama yeterince  kullanılmıyor. Valiliğin, belediyenin, odaların, STÖ'lerin bir arada olması gerekiyor. Bir arada olursak başaramayacağımız bir şey yok.

 

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

24.9° / 14.2°