Tarımda Narenciyenin Yeri
Manşet Haber 11.06.2015 10:23:30 0

Tarımda Narenciyenin Yeri

Tarımda Narenciyenin Yeri

Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracat Birliği Yönetim Kurulu ve Narenciye Tanıtma Grubu Başkanı Ali Kavak, Çukurova’nın uluslararası alanda tarım ticaretinin merkezi haline geldiğini, ancak  tanıtımın yeterli olmadığını ifade ederek AR-GE’ye ciddi bütçe ayrılması gerektiğini söyledi.

AGRİ-VİP Çukurova Tarım Fuarında  Moderatörlüğünü ÇÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İ. Halil Elekçioğlu’nun yaptığı “Çukurova Dünya’nın Tarım Ticaret Merkezi Olabilir mi?” Panelind konuşan Ali Kavak, ülkenin ve bölgenin kalkınmasına yönelik atılan her adımı yürekten desteklediklerini kaydetti. Kavak, şöyle konuştu:

ali_kavak_agrip_fuar (2) “Çukurova’nın ticari anlamda analizini yaptığımız zaman potansiyel olarak dünya ticaretinin merkezi olmamız için hiçbir engel yok. Sadece tanıtımımızı iyi yapamamışız. Bölgemizde üretimden ticarete, lojistikten limanlarımıza kadar her alanda büyük bir potansiyel olan Çukurova turunçgillerde hem çok önemli bir merkez, hem de çiftlik işletmelerinin büyük oluşu bizim için ciddi bir avantaj. Çukurova’daki turunçgiller üreticilerine teşekkür ediyorum. Tüm narenciyenin tüm tarımın gelişmesinde ve kalkınmasında katkıları var. AR-GE’ ye çok önemli bir zaman ve çok önemli bir bütçe ayırdılar.

Türkiye’de 3.6 milyon ton narenciye üretimimiz var bunun yaklaşık 1.5 milyon tonunu ihraç etmişiz. Biz ihracatta çok başarılıyız. Dünya sıralamasında ilk sıralarda yer alıyoruz. Bütün olumsuzluklara rağmen İhracatlarımız çok başarılı. Şöyle bir baktığımız zaman Çukurova Türkiye’de lojistik anlamda ilk sıralarda yer alır. Kara, demir, hava taşımacılığında bütün olanaklar mevcuttur. Ama bir gelin görün ki arkadaş ben narenciyeyi 450-500 lira 600 liraya aldığım zaman üretici diyor ki “ben zarar ettim”, “ben iflasa gidiyorum!”, “Bizim girdi maliyetlerimiz çok yüksek”. Bugünkü maliyetlerimizi nasıl aşağı çekeriz? Turunçgilleri biz Kasım, Aralık, Ocak ayında bitiriyoruz. Ondan sonra biz ihraç edecek ürün bulamıyoruz. 3 ayda bizim sezon bitiyor. Bizim rakip ülkelerimiz 9-10 ay narenciye ihraç ediyor. Biz ne yaptık? Çukurova Üniversitesinden, Araştırma Enstitülerinden hocalarımızla bir araya geldik. Yeni çeşitlerin üretilmesi noktasında proje geliştirdik. Bu projelerin bütün finansmanını biz karşıladık ve bu projeler yaklaşık 4 seneden beri devam ediyor, artık inşallah 2-3 sene içinde bu projelerin dönüşümünü alacağız. Ama bu sadece 3-5 çeşit geliştirmeyle bitmemeli. Üniversitelerimize çok büyük görevler düşüyor. Bu Ar-Ge’ye çok önem verilmesi gerekir. Diğer ülkelerde Ar-Ge’ye ayrılan pay ile bizim ülkemizde ayrılan pay arasında çok büyük fark var. Türkiye’de ayrılan pay inanın küçücük bir pay. Diğer ülkeler AR-GE’ye çok büyük bütçeler ayırıyorlar.”ali_kavak_agrip_fuar (1)

RAKİPLERİMİZ BÜYÜK YATIRIMLAR YAPIYORLAR

“Arjantin, Brezilya’daki teknolojiler çok farklı. Yani Arjantin’in bizden geride kalan bir ülke olmasına rağmen orada kullanılan teknolojiler bizden çok daha ileride. Endüstriye çok büyük yatırımlar yapıyorlar. Bakın Brezilya’nın yıllık üretimi 20 milyon ton. Üretimde Dünya ikincisi ama ihracatta sıralama da bile yok. Brezilya’da bahçelere ne gübre ne ilaç hiçbir şey kullanılmıyor. Organik. Ve bunların hepsi endüstriye gidiyor. 20 milyon tonun en az %40’ı endüstriye gidiyor. İhracat sıralamasında en sonlarda yer alıyor. İhracatçılarımızdan kesilen aidatlardan oluşan bütçemizin büyük bir kısmını narenciyelerimizin tanıtımına yönelik projelerimize harcıyoruz ve çok başarılı olduğumuzu söyleyebiliriz. Çukurova olarak bir marka olmamız gerekiyor. Bu markayı uluslar arası arenada çok iyi tanıtmamız gerekir diye düşünüyorum.”

Çukurova tarımının dünyaya açılan üretim ve ticaret merkezi olmasını hedeflediklerini belirten Kırsal Kalkınma ve Kırsal Yaşamı Destekleme Derneği (KIRSALDER) Başkanı Sedat Kolcuoğlu, “Topraktan ürün üretilemez ve üretilen ürünler de uygun uygun koşullarda ulaşamazsa kırsalda kalkınmayı sağlayamayız. Toprağın bereketini, tarımda kalkınmayı sağlayarak arttıracağız. KIRSALDER olarak hazırladığımız projelerimizi Çukurova tarım sektöründe, tarımsal üretim ve ticaretindeki gelişmelere katkı sağlamak, ışık tutmak, bu vesileyle tarafları bir araya getirmek amacıyla uyguluyoruz” diye konuştu.

Çukurova Dünya’nın Tarım Ticaret Merkezi Olabilir mi? Paneline Çağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çetin Bedestenci, ÇÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nebahat Sarı, Fidan A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Abdullah Kankaya, BPW Adana Kulübü Başkanı Mimar Ayça Katlav, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Semih Karademir, Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, ATB Meclis Başkanı Sabahattin Yumuşak, Adana Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nur Özkan, Sektör temsilcileri ile çok sayıda çiftçi katıldı.

 

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

24.8° / 13.8°