TEPEBAĞ’IN ÇEHRESİ DEĞİŞİYOR
GÜNCEL 16.06.2021 23:30:00 0

TEPEBAĞ’IN ÇEHRESİ DEĞİŞİYOR

TEPEBAĞ’IN ÇEHRESİ DEĞİŞİYOR



Seyhan Belediyesi’nin Tepebağ ile Kayalıbağ mahallelerini ayıran, antik dönemden bu yana kullanılan bugünkü adıyla Musabalı (Av.Turhan Arun) sokakta 2017 yılında başlanan “Sokak Sağlıklaştırma Projesi”nin 2. etap çalışmaları hız kesmeden sürüyor.
Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Adana’nın tarihi yapılarını ayağa kaldırıp, yeniden kent yaşamıyla bütünleştirmeye çalışan Akif Kemal Akay başkanlığındaki Seyhan Belediyesi, Musabalı Konağı ile Abidinpaşa Caddesi arasındaki sokak sağlıklaştırma çalışmalarını hızlandırdı.
Adana Valisi Süleyman Elban’ın tarihi kent merkezi, eski adliye binası, Ulu Cami ve Büyüksaat arasındaki aksın canlandırılmasına yönelik çabalarıyla eşgüdüm halinde sürdürülen restorasyon ve sağlıklaştırma çalışmalarına, Adana Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) tarafından kültür varlıkları için oluşturulan katkı payı ile destek veriliyor.
2.etap çalışmalarında 700 yıllık Musabalı Konağı, Bekir Sapmaz Öğrenci Yurdu, Tarihi Yeşil Cami, tescilli yapılar ve işyerlerinin bulunduğu sokak üzerindeki, tüm yapıların dış cepheleri yenileniyor. İşyerlerinin tabelaları da proje kapsamında değiştirilirken, sokak zemini taş kaplama ile döşenip, sokağa estetik bir görünüm kazandıracak yeni aydınlatma sistemleri yerleştiriliyor.
Seyhan Belediyesi Koruma Uygulama ve Denetim Bürosu (KUDEB) tarafından yürütülen sokak sağlıklaştırma çalışmaları Başkan Akay tarafından da titizlikle takip edilirken, bu bölgenin canlandırılması için Akay’ın talimatı doğrultusunda SEYMER binası da faaliyete geçirilerek, kadınların mesleki eğitimlere ve üretim sürecine katılmalarına da olanak sağlandı.
TEPEBAĞ’IN ÇEHRESİ DEĞİŞİYOR

Adana’nın tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını anımsatan Başkan Akay, tarihi mirasın korunup gelecek nesillere aktarılmasının önemine işaret etti. Akay, “Tarihi, doğal ve kültürel çevrenin korunması ve bu değerlerin gelecek kuşaklara aktarılmasını önemsiyor, Adana’nın tarihi dokusunu ortaya çıkarıp kent turizmine kazandırmak istiyoruz. Musabalı Sokağında 2017 yılında başlayan projenin ikinci etabında önemli bir mesafe kat edildi. Örnek bir sokağa dönüşmeye başladı. Sağlıklaştırma çalışmalarının tamamlanmasının ardından tarih ve kültür turizmine önemli katkılar sağlayacağına inanıyoruz.” diye konuştu.


bolu mutlu son masaj

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°