Tetiker,  diyabet hastalığı anlattı
Manşet Haber 1.12.2012 14:57:36 0

Tetiker, diyabet hastalığı anlattı

Tetiker, diyabet hastalığı anlattı

Adana(Ulus)--Çuku­rova Üni­versitesi Tıp Fakültesi Endokrin ve Metabolizma Anabilim Da­lı Öğretim Üyesi  Prof.Dr. Tamer Tetiker, obezite, hipertansiyon ve kolesterolün halk arasında 'şeker hastalığı' olarak bili­nen diyabet riskini artırdığını belirterek, son yıllarda bu hastalığın görünen hızlı artışı nedeniyle dünyada ciddi bir Halk sağlığı sorunu haline geldiğini ifade etti.

Seyhan Oteli’nde 5 Ocak Lions Kulübü üşelerine “Diyabet” hastalığını anlatan Prof. Dr. Tamer Tetiker, Türkiye genelinde 1997’de yüzde 7.2 olan diyabet hastalığı gö­rülme sıklığının Adana’da yüzde 8.8 olduğunu, 2010 yılında ise bu rakamın yüzde 13’lere, Adana’da ise yüzde 15’lere ulaştığının gözlendiğini söyledi. Tetiker, obezite, hipertansiyon ve kolesterolün diyabet riskini artırdığına işaret ederek,” Adana yöresinde hamura dayalı ve yağlı yeme kültürü­ hastalığa neden olan faktörlerin oluşmasında etkili rol oynamaktadır. Bu riskleri ortadan kaldır­mak için öncelikle kilo soru­nunu çözmek ve spor yapmak gerekiyor. Ayrıca bu hastalık göz sorunlarını büyük oranda ortaya çıkarır. Görme ve organ kayıplarına kadar götürür. “ dedi.

FELÇ OLMA RİSKİ  YÜKSEK

Şeker hastalığı olan kişilerin felç olma riskinin sağlıklı insanlardan 6 kat, kalp krizi riskinin ise 2-4 kat  daha yüksek olduğunu anlatan Tamer Tetiker, ayrıca böbrek yetmezliğin de 5 kat fazla olduğuna değindi. Tetiker,” Tüm bu olumsuzluklara rağmen şeker hastası olanlar uygun tedavi ve kontrollü diyabet ile daha sağlıklı ve uzun yaşama şansını yakalayabilirler. Bunu da iyi bir eğitim, düzenli egzersiz, doğru ilaç tedavisi, düzenli sağlık ve doktor kontrölü ile sağlayabilirler.” diye konuştu.

5 Ocak Lions Kulübü Başkanı Naime Arıcıoğlu, konuşmanın ardından Prof.Dr. Tamer Tetiker’e teşekkür belgesi ve Atatürk portresi verdi.

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°