TİCARİ ARAÇTA BAKIMIN ÖNEMİ ARTTI
Manşet Haber 30.05.2023 21:45:17 0

TİCARİ ARAÇTA BAKIMIN ÖNEMİ ARTTI

TİCARİ ARAÇTA BAKIMIN ÖNEMİ ARTTI






Gündelik hayatta ticari araçlar büyük bir ekosistemin önemli bir parçasını oluştururken, ticari araç parkında yaş ortalaması her geçen yıl artmaya devam ediyor.





TÜİK verilerine göre bir önceki yıl 14,8 olan ticari araç parkı yaş ortalaması, 2022 yılında 15,5’a kadar çıktı. Diğer yandan Mercedes-Benz Ticari Araçlar Satış Sonrası Yetkili Servisi Aşin Motorlu Araçlar, ticari araçların yaşının artmasıyla beraber periyodik bakımların önemine değindi. Aşin Motorlu Araçlar Genel Müdürü Okan Erdem, “Şartlar gereği yeni bir araç almak her geçen gün zorlaşıyor. Açıklanan veriler de bize bunu kanıtlıyor. Araç yaşlandıkça, oluşabilecek arızalar da artar. Bu yüzden periyodik bakımı bir masraf olarak görmek yapılan büyük hataların başında geliyor. Özellikle yaşı ilerlemiş ticari araçlarda, periyodik bakımı aksatmak geri dönüşü olmayan kayıplara neden olur. Yerine yenisinin koyulması kolay bir şey olmayan araçlarınıza iyi bakın.” dedi.





TÜİK verilerine göre 2022 yılında tüm araç parkında ortalama yaş 14,8 olarak belirlenirken, kamyon, kamyonet, otobüs ve minibüslerden oluşan ticari araç parkının yaş ortalaması 14,8’den 15,5’a yükseldi. Trafikteki araçların yaş ortalaması arttıkça, periyodik bakımların önemi de tekrar gündeme geldi. Zamanla araçlarda meydana gelebilecek ufak çaplı arızalar, ileride meydana çıkabilecek büyük çaplı arızaların habercisi olabiliyor. Bu sebeple, önemli parçaların düzenli olarak bir uzman tarafından kontrol edilmesi, gerekli ayarların yapılması ve eskiyen parçaların değiştirilmesi, araç için önem arz ediyor. Periyodik bakımın, araç sahibine birçok açıdan faydası bulunuyor. Aracın performansının artması, kişiye daha güvenli bir sürüş sağlaması, olası risklerin ortadan kalkması ve aracın daha uzun ömürlü olması bunların başında geliyor. Bunlara ek olarak, Aşin Motorlu Araçlar Genel Müdürü Okan Erdem, önemli bir noktaya daha dikkat çekiyor; araç satılacağı zaman ikinci el değerinin düşmemesi.





Bakım aralıklarını aksatmayın, aracınızın ömrünü uzatın





Periyodik bakım yapılmadığında, oluşabilecek herhangi bir sorun, sistemdeki zinciri tamamen etkiliyor. Özellikle, yaşı ilerlemiş araçlarda durum daha kritik önem teşkil ediyor ve onarılması çok daha zahmetli, maliyetli bir hale gelebiliyor. Günümüz koşullarında bir sermaye haline gelen ticari araçların değerine yansıması da olumsuz oluyor. Araçların periyodik bakımlarına özellikle dikkat çeken Aşin Motorlu Araçlar Genel Müdürü Okan Erdem, “Belirlenen zamanlarda yapılan periyodik bakımlar, kişiye sorunsuz ve daha güvenli bir sürüş imkanı verir. Aracınızın size uzun yıllar hizmet etmesini istiyorsanız bakımını düzenli bir şekilde yaptırmak aracınıza karşı olan sorumluluklarınızın başında geliyor. Aracın genç ya da yaşlı olması bir şeyi değiştirmez. Her araç düzenli olarak bakım ister. Koruyucu bakım olarak da adlandırdığımız periyodik bakımlar, aracınızın daha uzun ömür olmasını sağlar. TÜİK’in açıkladığı veriler, trafikteki ticari araçların yaşlanmaya devam ettiğini açıkça gösteriyor. Günümüzde araç değiştirmek ya da sıfır bir araç almak eskisinden daha zor olduğu için aracınızın daha uzun ömür olması ve değer kaybetmemesi açısından periyodik bakımları aksatmamak büyük önem arz ediyor” dedi.



YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°