Türkiye’de 900 Bin Çocuk İşçisi Var
Manşet Haber 23.06.2016 00:27:39 0

Türkiye’de 900 Bin Çocuk İşçisi Var

Türkiye’de 900 Bin Çocuk İşçisi Var

Adana(Ulus)--CHP çocuk işçiliği ve çocuklar arasındaki fırsat eşitsizliğinin araştırılması için önerge verdi. Türkiye’de resmi rakamlara göre 900 bin çocuk işçi bulunduğunu belirten Türkmen, çalışan çocukların yarısının da eğitim hakkından mahrum olduğunu söyledi.

TBMM Başkanlık Divanı Üyesi ve CHP Adana Milletvekili Av. Elif Doğan Türkmen ve milletvekili arkadaşları tarafından Meclis’e sunulan Araştırma Önergesinde; ülkemizdeki çocuk işçiliği ve çocuklar arasındaki fırsat eşitsizliğinin nedenlerinin belirlenmesi amacıyla Araştırma Komisyonu kurulması istendi.elif_dogan_turkmen_tbmm_kursu

Türkmen Araştırma önergesinin gerekçesinde; Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre;nüfusun yüzde 29,4’ünü çocukların oluşturduğu Türkiye’de,çocuklarla ilgili kronik sorunların başında çocuk işçiliği ve çocuklar arasındaki fırsat eşitsizliğinin geldiğini kaydederek şunları söyledi:

“TÜİK 2012 verilerine göre; ülkede 6 - 17 yaş arasında yaklaşık 900 bin çocuk işçi var. Bu çocuklar en fazla tarım sektöründe çalışırken, çalışan çocukların yarısı da eğitim hakkını kullanamamaktadır.

HER 3 ÇOCUKTAN 1’İ MADDİ YOKSULLUK İÇİNDE

Çocuk işçiliğinin yaygın olmasının birincil nedenleri yoksulluk ve gelir dağılımındaki adaletsizliktir. Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) 2014 verilerine göre de;Türkiye’de her üç çocuktan biri şiddetli maddi yoksulluk çeken hanelerde yaşıyor. Çocuk maddi yoksunluğunda Kuzey Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu en yüksek oranlara sahip iki bölgemizdir.

Bu çalışan çocukların yüzde 49,8’i okula devam ederken, yüzde 50,2’si okula gitmiyor. Yoksulluk çeken 7 milyondan fazla çocuğun yüzde 40’ı, protein ihtiyacını; et, tavuk ya da balıktan karşılayamıyor. Türkiye'de yaklaşık 16 milyon yoksul var. Yoksul fertlerin yüzde 44,3’ü ise çocuktur”

5 YAŞINDAKİ MÜLTECİ ÇOCUKLAR ÇALIŞTIRILIYOR

Ülkemizde çocuk işçi sayısındaki artışın yanı sıra, Suriye’den gelen mülteci çocuklarının da Türkiye’de iş gücüne katılması ile sorunun giderek daha da büyüdüğüne dikkat çeken Türkmen;  Mülteci çocukların çocuk işçiliğinin en kötü sektörlerinde çalıştırıldıkları Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nun raporlarına da yansımıştır.Suriyeli çocuklar kaçak iş yerlerinde, denetimsiz, kayıt ve insanlık dışı koşullarda çok düşük ücretlere ve aşırı uzun sürelerde çalıştırılmaktadır. Mülteci çocuklar genellikle atık toplama işinde, tekstil atölyelerinde, ayakkabı imalathanelerinde çalıştırılırken, tekstil atölyelerinde 5 yaşındaki çocukların dahi çalıştırıldığı ve bunun çeşitli araştırmalara konu olduğu görülmektedir” diye konuştu.

Türkiye’nin 197 ülkenin taraf olduğu Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesine göre de çocuk haklarının korunması ve bu hakların yaşama geçirilmesi için yükümlülüklerini yerine getirme zorunluluğunun bulunduğuna da dikkat çeken Türkmen şunları söyledi:

TÜRKİYE; ÇOCUK EŞİTSİZLİĞİNDE SON SIRALARDA

“UNICEF’in, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü üyesi ülkelerde çocuklar arasındaki fırsat eşitliği ile ilgili yaptığı 'Report Card 13- Çocuklar İçin Adalet' adlı çalışmada;35 ülkede farklı ekonomik sınıflarda yer alan çocuklar arasında gelir, eğitim, sağlık ve yaşam memnuniyeti konularındaki eşitsizlik raporlandı.Eşitsizliğin en fazla olduğu ülke İsrail. 35. sırada yer alan İsrail listenin sonunda. Türkiye ise fırsat eşitliğinde İsrail’in bir basamak üstünde yani 34. sıradadır.

KIZ ÇOCUKLARI LİSEYE GİTMİYOR

Fırsat eşitsizliğinin yaşandığı en önemli başlıklardan biri de eğitim. Anne Çocuk Eğitim Vakfı’na (AÇEV) göre;6 yaş grubundaki her 10 çocuktan 4’ü okul öncesi eğitim almadan ilkokula başlıyor. Özellikle bölgeler arasında liseye gidebilen kız çocukları arasında derin eşitsizlikler var. Türkiye genelinde liseye gitmeyen kız çocuklarının oranı yüzde 20.74. Bu oran bazı bölgelerde Türkiye ortalamasının çok üstünde. Örneğin, Şırnak’ta yüzde 37.08, Siirt’te yüzde 42.31, Bitlis’te yüzde 47.31, Ağrı’da 51.92 Muş’ta 53.93’tür”

Tüm bu nedenlerden ötürü, ülkemizdeki çocuk işçiliği ve çocuklar arasındaki fırsat eşitsizliğinin nedenlerinin belirlenmesi, çocuk işçiliği istismarının önlenmesi için gereken tedbirlerin alınması gerektiği ifade edilen önerge gerekçesinde; “denetim yöntemlerinin belirlenmesi, mevzuattaki eksikliklerin tespit edilmesi ve imzalamış olduğumuz uluslararası sözleşmelerin uygulanmasında yaşanan eksiklerin belirlenmesi, çocuk işçiliğinin ve çocuklar arasındaki fırsat eşitsizliğinin önlenmesi,  alınması gereken tedbirlerin ve politikaların tespiti amacıyla, bir Meclis Araştırması açılmalıdır” denildi.

 

 

 

 

 

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

24.1° / 11.6°