Uluslararası kalite belgesinde son aşama
Manşet Haber 10.08.2013 01:33:40 0

Uluslararası kalite belgesinde son aşama

Uluslararası kalite belgesinde son aşama

yesimtasova_balcali

Çukurova Üniversitesi  Balcalı Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Yeşim Taşova, Kayseri'deki iş dünyasını örnek göstererek, 'Adanalı iş insanlarını da isimlerini ölümsüzleştirmeleri için Balcalı Hastanesi'ne davet ediyoruz' dedi

 

Türkiye'nin beşinci büyük hastanesi konumunda olan, Ortadoğu'daki birçok ülkeden hasta ağırlayan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi, Türkiye'de iki hastanede bulunan CSI akreditasyonunu kazanmaya hazırlanıyor. ÇÜ Rektörü seçilen Prof. Dr. Mustafa Kibar'ın ardından 20 yıldan bu yana hizmet sunduğu hastaneye başhekim olan Prof. Dr. Yeşim Taşova, Balcalı Hastanesi'ni, sağlıkta kaliteyi, akreditasyon belgelerini, sağlık turizmini ve yardımsever, hayırsever insanların sağlığa katkısını YENİ ADANA Gazetesi’ne anlattı.

Yaklaşık 1 yıldır Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nde başhekimlik koltuğunda oturan Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yeşim Taşova, günde yaklaşık 3 bin hastaya hizmet veren hastaneye 'CSI akreditasyonu' kazandırmanın uğraşında olduklarını vurguladı. Bu yöndeki çalışmaları hızlandırdıklarını belirten Taşova, 'Sağlık Bakanlığı Hizmet Kalite Standartları'nı tam olarak uygulamaya çalışıyoruz. Bunları yaparsak CSI almak için kendimizi hazır hissedeceğiz' diye konuştu.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi'nin kadın başhekimi olarak yaklaşık 1 yıldır görev yapan Prof. Dr. Yeşim Taşova, 20 yılı aşkın süredir hizmet verdiği hastanenin, kurumsal kimliğini daha da güçlendirmenin gayreti içinde. Aynı zamanda 2 çocuk annesi olan Taşova, Balcalı Hastanesi'ne, Türkiye'de üniversite hastaneleri içerisinde sadece Uludağ Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi'nde bulunun CSI akreditasyonunu kazandırmak için vargücüyle çalışıyor. Bu yönde çalışmalarını sürdüren Prof. Dr. Taşova, bir yandan da hastanenin fiziki yapısının dönüştürülmesi, yeni birimlerin açılması gibi çalışmaların da kesintisiz devam ettiğini anlattı. Havacı subay bir babanın kızı olan Prof. Dr. Yeşim Taşova, hayırsever insanların sağlığa sunacağı katkının da önemini vurguluyor.

Adana Sağlık Turizmi Derneği'nin başarılı çalışmalarının ardından Adana'da yurtdışından gelen hasta sayısının arttığını belirten Taşova ile Balcalı Hastanesi'nin ve Adana'nın sağlıklı geleceğini Yeni Adana Gazetesi’ne anlattı M. Ömer Üney’in soruları ve aldığı yanıtlar:

-    Sayın Taşova, öncelikle biraz kendinizden söz eder misiniz?

1964 Bartın doğumluyum. Enfeksiyon hastalıkları uzmanıyım. 20 yılı aşkın süredir Çukurova Üniversitesi'nde öğretim üyesi olarak çalışıyorum. Evliyim ve 2 çocuğum var. Eşim Nüvit harita mühendisi, kızım Tilbe Sabancı Üniversitesi'nde yönetim bilimleri okuyor, oğlum Alaz ise daha 5'inci sınıfa geçti. Babam havacı subaydı. Asker olduğu için eğitim hayatım ilkokuldan başlayarak parçalı parçalı birkaç şehirde geçti. Lise ve üniversiteyi İzmir'de okudum. Daha önce hastanenin başhekimi olan ve benim de yardımcılığını yürüttüğüm Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Kibar'ın göreve seçilmesinden sonra başhekimlik görevine başladım.

-    - Akademik kariyeriniz nasıl gelişti? Nerelerde çalıştınız?

Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra mecburi hizmetimi Gaziantep'te yaptım. Enfeksiyon hastalıkları alanında ihtisasımın yarısını Çukurova Üniversitesi'nde yarısını da Hacettepe Üniversitesi'nde yaptım. Uzmanlık bitince 1 yıl kadar Malatya'da çalıştım. Sonra da yardımcı doçent olarak 1992'de Çukurova Üniversitesi'ne geldim. O tarihten beri buradayım. Doçentliği 2000 yılında aldım ve 2006'da da profesör oldum. Hastanede daha önce 1 ve 1.5 yıllık gibi sürelerle başhekim yardımcılığı ve fakültede dekan yardımcılığı yaptım. Prof. Dr. Mustafa Kibar'ın Çukurova Üniversitesi'nde rektör olmasıyla birlikte geçen yıl 8 Ağustos'ta başhekim olarak atandım.

-    - Balcalı Hastanesi'ni anlatabilir misiniz? Özellikleri ve diğer hastanelerden farklı yanları nelerdir?

Balcalı Hastanesi, Türkiye'nin beşinci büyük hastanesi ve Ortadoğu'nun en önemli sağlık kuruluşu. Hastanemiz 1050 yatak kapasiteli. Bu sayı daha da artacak. Toplamda 200'e yakın yoğun bakım yatağımız var. Bu kadar yoğun bakım yatak sayısının olması ve özellikli birimlerinin bulunması nedeniyle hastane hem bölgemizdeki illerden hem de uzak bölgelerden tercih ediliyor. Deneyimli bir hoca kadromuz var. Deneyimli yaklaşık 3 bin 300 civarında yardımcı sağlık personelimiz var. Çok fazla öğretim üyemiz var ve hastanemizin niteliğiyle öne çıkıyoruz. Bir haftalık periyotta günde yaklaşık 2 bin - 2 bin 500 civarında hasta polikliniğe geliyor. Çok sayıda hasta da acil servisimize geliyor. Bu rakamlar hastanenin işlevi ve büyüklüğünü gösteriyor.

-    - Hastanede Sürekli bir yenileme çalışmasından söz ediliyor? Neler yapılıyor hastanede?

Hastanemizin organ transplantasyonu yenilendi. Kemik iliği transplantasyonu birimi yenilendi. 17 yataklı dahiliye yoğun bakım ünitemiz ek olarak açılıyor. Bunların hepsini 1 ay içinde açılışını yapıyoruz. Bizim yeni birimler açarken ve yenileme yaparken en çok hemşire sıkıntısı çekiyorduk. Şimdi bu sorunu da aşıyoruz. Ameliyathanemiz 23 operasyon odalı ve çok eski. Yenileme işi çok para gerektirdiği için yeni bir ameliyathane yapılması için adım attık. Projemiz hazır. Yaklaşık 35 tane operasyon odası olan yeni bir ameliyathaneyi açacağız. Koşullar sağlanırsa aynı anda 35 operasyon yapılabilecek. 200 yataklı yoğun bakım ünitemiz var. İki ayrı yenidoğan bölümümüz var. Yoğun bakımlarımız özellikli yoğun bakım bölümleri. Her hasta ayrı bölümlerde tedavi görür.

-    Balcalı Hastanesi'nin sorunları nelerdir?

Hastane 40 yılı aşkın süredir hizmet veriyor. Balcalı Hastanesi, hastane mimarisine göre inşa edilmemiş. Mimari konuda biraz sıkıntılarımız var. Yapım aşamasından kaynaklanan sorunlar nedeniyle dünyadaki gelişime paralel olarak ek binalar ve ek üniteler yapılması zorunluluğu doğuyor. Kısım kısım yapılınca istediğimiz mimaride ve görüntüde olmuyor.

Üniversite hastanelerinin genel sıkıntılarını biz de yaşıyoruz. En önemli müşterimiz Sossyal Güvenlik Kurumu (SGK). Nitelikli ve kompleks hizmet veriyoruz ancak bu hizmetin maddi olarak karşılığını yeterince almadığımızı düşünüyorum. Tüm vatandaşların tek bir sosyal güvenlik şemsiyesi altına alınması güzel ancak hizmetimizin maddi karşılığını SGK'dan almamız gerekiyor. Tüm üniversite hastaneleri olarak bu sorunlarımızı ve taleplerimizi Sağlık ve Maliye Bakanlıkları'na ilettik. Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) yer alan fiyatlar yetersiz kalıyor. Teçhizat, malzeme fiyatları ve çeşitliliği SUT'a göre çok arttı. Bunların düzenlenmesi gerekiyor.

-    Sayın hocam Adana Sağlık Turizmi Derneği'nin ne gibi katkıları oldu? Balcalı Hastanesi'ne yurtdışından gelen hasta sayısı arttı mı?

Adana Sağlık Turizmi Derneği çok önemli. Sağlık turizmi devreye yeni giren bir oluşum. Özellikle Kuzey Irak'tan hasta geliyor. Azerbaycan ve Kazakistan'dan talep var. Devletin bu anlamda ciddi teşvikleri var. Sağlık Turizmi Derneği'nin kurulmasında önemli rol oynayan sayın Hüseyin Çelik çok önemli bir iş başardı. Sağlık turizmi kapsamında ciddi sayıda hasta gelmeye başladı. Şimdiki başkanımız Kemal Atila'nın ciddi çabaları var. Ekibin içerisine biz de katıldık. Adana'da kaliteli ve konforlu hizmet sunmak zorundayız. Böyle olursa sağlık turizminden daha çok faydalanacağız.

-    - Hastanenin sorunları dışında bir de hasta yakınlarının bazı sıkıntıları var sanırım. Çoğu zaman hastane bahçesinde günlerce kalanlara tanık oluyoruz. Sağlık Turizmi'nin en önemli ayağını da hasta yakınları oluşturuyor. Bu sorunla ilgili neler yapılabilir? Çözüm önerileriniz nelerdir?

Hasta yakınlarını uygun koşullarda nerede bekleteceğiz diye düşündük. Bizim hasta yakınları için ücretsiz Şefkat Evimiz var. Kapasitesinin üzerinde misafir ağırlıyor. 23 kişilik kapasitesi var ama 70'ten fazla kişi kalıyor. Bir çözüm olarak Şefkat Evi'ne benzer bir yapılanma olabilir. Ne kadar başarılı olabiliriz? Bu konuda da çalışıyoruz. Ancak hasta yakınlarının iyi ağırlanma, otelcilik bölümünde sıkıntılar çekiliyor. Biz hastanın giriş ve çıkışlarında güvenli sağlık hizmetini sunuyoruz, hastane içi konforu sağlıyoruz ancak hasta yakınları için ağırlanma ve otelcilik hizmetleri hızlandırılmalı. Devletin ya da özel sektörün bu konuya kaynak ayırması ve girişimleri sürekli ve çeşitli hale getirmesi gerekiyor.

-    - Adana'da girişimi süren Sağlık Kampusu'nun kente ne gibi faydası olur?

Kaynakların ortak kullanılması bakımından mantıklı geliyor. Ancak branşlaşma ve işletme çok önemli. Binayı yaparsınız, teçhizatı halledersiniz ancak eğitimli sağlık personeli bölümü çok önemli. Tabi kampusun hangi aşamada olduğunu bilmiyoruz. Gerçekleşirse kampusun içinin ne kadar dolu olduğuna bakmak gerekiyor. Şu anda net bir bilgimiz yok tabi.

-    - Hastaneyle ilgili hedefleriniz nelerdir? Öncelikle yapmak istediğiniz, hayata geçirmek istediğiniz bir konu var mı?

Benim için kalite belgeleri kurumsallaştırmayı sağlayan en önemli unsurlar. O yüzden benim en büyük hayalim bu hastanenin CSI akreditasyonunu alması. Şu an Merkez Laboratuarımızın CSI belgesi var. Eğer bu işe ben bir basamak teşkil edeceksem bu çok önemli. Üniversite hastaneleri açısından Uludağ Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri bu akreditasyonu aldı. Bunun bizde de olması için bizim yoğun çalışmamız ve yaptığımız bilimsel çalışmaları ve operasyonları yazmamız gerekiyor. Yaptığımız her doğru işi her yaptığımızda doğru şekilde yapmamız gerekiyor. Bunun için yeni bir başhekim yardımcımız var. Doç. Dr. Tamer İnal, kalite koordinatörü olarak çalışıyor. Merkez Laboratuarımızın CSI belgesi almasında çok emeği geçti. Onunla birlikte öncelikli olarak buna basamak oluştursun diye Sağlık Bakanlığı Hizmet Kalite Standartları'nı tam olarak uygulamaya çalışıyoruz. Bunları yaparsak CSI almak için kendimizi hazır hissedeceğiz.

-    Balcalı'ya daha çok hangi hastalar geliyor? Böyle bir istatistik var mı?

Kalıtsal Kan Hastalıkları'nda bir merkezimiz var. Oldukça önemli başvurumuz var. Prof. Dr. Yurdanur Kılınç'ın başkanlığında yürütülen bir merkezimiz var. Bizim en uç uzmanlık dallarında bile akademik personelimiz var. Dolayısıyla bize hemen her hasta geliyor. Gelen hastalar kompleks, başka yerde çözülmemiş hastalar oluyor. Hem erişkin hem çocuk da diyabet, kronik böbrek, kanser hastaları çok fazla. Yine önemli operasyonlar yapıyoruz. Şişmanlık, laporoskopik operasyonlar yapıyoruz. Yardımcı sağlık personelimizin artmasıyla birlikte hastane enfeksiyonlarında belirli bir azalma var. Kompleks hastalarda azalan enfeksiyonlar bizi sevindiriyor.

-    Sayın Taşova, eklemek istediğiniz konular nelerdir?

Ben hep Kayseri'yi örnek veriyorum. 400 yataklı önemli kompleksten oluşan ve dışarıda da kompleksleri olan bir hastaneye Kayserili işadamları sahip çıkmışlar. Kemik İliği Transplantasyon Merkezi'ni tamamen Çocuk Kanser Derneği tefriş etti. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Onların isimlerini panolarda yaşatacağız. Bu tarz yerlerde isimlerini yaşatmak isteyen herkesi bekliyoruz. Kayseri'deki örneğin Adana'da oluşmasını istiyoruz. Her şeyi devletten beklemek de yanlış. İsimlerini yaşatmak isteyen Adanalı hayırsever iş insanlarını hastanemize bekliyoruz.

-    Hocam çok teşekkür ederiz.

Ben de şahsınızda Yeni Adana Gazetesi yönetimine ve çalışanlarına teşekkür ediyorum.

BALCALI'NIN GENELİ İÇİN CSI BELGESİ ÇALIŞMALARI YOĞUNLAŞTI

Acıbadem Adana Hastanesi'ndeki başarılı çalışmalarının ardından Prof. Dr. Yeşim Taşova'nın gayretiyle Balcalı Hastanesi'ne transfer edilen Başhekim Yardımcısı, Biyokimya Uzmanı ve Kalite Koordinatörü Doç. Dr. Tamer İnal'ın öncülüğünde CSI akreditasyonu çalışmaları hızlanan Balcalı Hastanesi, 2006 yılında Merkez Laboratuarı için alınan CSI belgesini hastanenin geneline yaymak için yoğun çaba sarfediyor.

Sohbetimize katılan ve akreditasyon belgesinin önemini anlatan Doç. Dr. İnal, 'CSI uluslararası bağımsız bir denetim kuruluşu. Balcalı Hastanesi Merkez Laboratuarı'na 2006 yılında CSI akreditasyon belgesi aldık. Türkiye'de laboratuar olarak CSI'dan ilk belge alan Balcalı Hastanesi'dir. Kalite belgesi sürekliliği içeriyor. Denetimler devam ediyor. 3 ay önce göreve geldim ve hastanede kalite birimi kurduk. Şimdi tüm hastaneyi CSI'ya hazırlamaya çalışıyoruz. Sağlık Bakanlığı'nın hizmet kalite standartlarına uygun çalışmalar yürütmeye başladık. Kendimize 3 yıllık bir süre belirledik. Sağlık Bakanlığı'nın standartlarının ardından hastanenin genelinin akreditasyonu için CSI'ya başvuracağız' dedi.

YAZARLAR

35.8° / 20.3°