“Uzun süre güneş altında kalmayın”
Manşet Haber 31.05.2016 20:14:59 0

“Uzun süre güneş altında kalmayın”

“Uzun süre güneş altında kalmayın”

cildiye_ali_guzelsoy (2)Adana(Ulus)— . Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Ali Güzelsoy, saatlerce güneş altında çalışmak zorunda kalan gazetecilere çeşitli korunma yöntemleri önerdi. Güzelsoy, “Güneşe maruz kaldığınıda şapka takmalı, güneş koruyucu krem kullanmalı, uzun kollu giyinmeli, mümkünse şemsiye altında bulunmalı, bol bol su içmeli” diye konuştu.

Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) ile Kamu Hastaneleri Birliği tarafından, sağlıkta gerçekleşen işbirliği çerçevesinde yapılan ilk toplantıda Devlet Hastanesi Cildiye Uzmanı Dr. Ali Güzelsoy, “Basın mensuplarında rastlanan deri hastalıkları” konusunda sunum yaptı. Gazetecilerin uzun süre sağ ve sol omuzlarında çanta taşımasından kaynaklı deri aşınmaları görülebileceğini dile getiren Güzelsoy, “Omuzla çanta arasına koruma amaçlı yumuşak malzeme konulabilir” dedi.

Halkımızın yaz aylarında ‘D’ vitamini için saatlerce güneşlenmesinin yanlış olduğunu vurgulayan Dr. Güzelsoy, “Tesadüfen, günde 10-15 dakikalık güneş bile D vitamini için yeterlidir. 18-20 yaşına kadar aldığımız güneş ışınları hayatımızın geri kalan bölümünde aldığımız güneş ışınlarıyla eş değerdir. Çünkü çocukken çıktığımız sokaklarda aldığımız güneş ışınları hayatımızın yüzde 75’lik güneş ışını oranını karşılıyor” şeklinde konuştu.

En çok korkulan kanser türünün siyah benlerden ya da normal deriden oluşan ve ölüme sebebiyet veren kanser olduğuna işaret eden Güzelsoy, “Bu kanser türü güneş gören ya da görmeyen kişilerde görülebiliyor. Türkiye’de az görülüyor ancak vücutta giderek büyüyen, birden fazla renge bürünen, üstü pürtüklü, sınırı genişleyen veya 50’den fazla ben varsa kişi mutlaka dermatologdan yardım almalıdır” dedi.cildiye_ali_guzelsoy (1)

Siyah benlere bıçak vurulduğunda hastanın ölüm riskinin arttığına yönelik yaygın kanının da yanlış olduğunu ifade eden Güzelsoy, “Bu sorun yanlış tedavinin sonucu olarak ortaya çıkıyor. Doğru tedavi ve doğru tanıyla kanserli hücre alınabilir. Güneşin yıllar üzerine oluşturduğu birikimler sonucu lezyonlar oluşabilir. Bunlar kanserli hücre değildir. Tedavi edilebilir” dedi.

SARI IŞIK ÖNERİSİ

Güzelsoy, gazetecilerin iş ortamlarında floresan özellikli beyaz ışık yayan değil gün ışığı olarak adlandırılan sarı ışık yayan ampullerin tercih edilmesinin cilt açısından da yararlı olduğunu sözlerine ekledi.

ÇGC Başkanı Cafer Esendemir, Kamu Hastaneleri ile işbirliğinin devam edeceğini, önümüzdeki günlerde yeni bir konuda gazeteciler için bilgilendirme toplantısı yapılacağını vurguladı.

YAZARLAR

29.2° / 15.4°