“VETERİNER HEKİMLERİN COVİD-19 KRİZİNE YANITI”
Manşet Haber 23.04.2021 23:50:20 0

“VETERİNER HEKİMLERİN COVİD-19 KRİZİNE YANITI”

“VETERİNER HEKİMLERİN COVİD-19 KRİZİNE YANITI”

Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, Dünya Veteriner Hekimler Gününün; her yıl nisan ayının son Cumartesi gününde kutlandığını, 2021 yılının temasının da “Veteriner Hekimlerin Covid-19 Krizine Yanıtı” olarak belirlendiğini açıkladı.
Temanın, Dünya Veteriner Hekimleri Birliği ile Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü’ nün çalışmaları ile belirlendiğini, yaşanan pandemi sürecinde veteriner hekimlerin etkinlikleri, mücadeledeki önemlerinin tanımlanmak istendiğine dikkat çeken Nihat Köse, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
“Belirlenen tema ile veteriner hekimlerin bu alanlardaki çalışmalarına kamuoyunun dikkatinin çekilmesi amaçlanmaktadır.
Yedi kıtada 500 binden fazla veteriner hekim tarafından 21’inci kez kutlanacak olan Dünya Veteriner Hekimler Günü, veteriner hekimler için onur kaynağı, gurur kaynağı ve mutluluk kaynağı olmuştur.
Günümüzde hem hayvan hem de insan sağlığının korunmasına yönelik olarak eğitim gören ve faaliyetler yürüten tek meslek grubu veteriner hekimlerdir.
Zoonoz bir hastalık olan COVID-19 pandemisi sürecinin başından itibaren Veteriner Hekimler önemli roller üstlenmiş ve üstlenmeye devam etmektedirler.
Dünya genelinde milyarlarca insanın sağlığını tehdit eden, milyonlarca insanın hayatını kaybetmesine neden olan, ekonomi, turizm, sosyal ve kültürel yaşamı ciddi olarak etkileyen COVID-19 pandemisi; insan, hayvanveçevresağlığınınkorunmasınayönelikenetkiliyaklaşımınTekSağlıkkavramınınoperasyonelleşmesiolduğunuaçıkçaortayakoymuştur.
Bu kapsamda veteriner hekimler; İlgili bakanlıkların bilim kurullarında yer alarak hastalığın kontrolü, toplumun korunması, gıda tedarik zincirinde sıkıntılar yaşanmaması gibi konularda bilimsel yaklaşımlarını ortaya koyarak sürecin yönetimine katkı sağlamışlardır.
Sürecin en başından itibaren ülkemizde veteriner hekimliği mesleğinin çatı kuruluşu olan Türk Veteriner Hekimleri Birliği, tüm veteriner hekimler adına; aşı, antikor, ilaç ve test kiti geliştirilmesi ile ventilator ihtiyacının karşılanması konularında bilgi ve kapasite paylaşımı yapılması hususunda veteriner hekimlerin hazır olduğunu belirterek veteriner hekimlerin “Salgına karşı Milletinin ve Devletinin yanında olduğunu” deklere etmiştir.
Veteriner hekimler risk iletişimi kapsamında, zoonoz bir virus olan COVID-19 etkeninin etiyolojisi, hayvanlar üzerine etkisi, gıda güvenliği açısından önemi, zoonoz hastalıklarla mücadele yöntemleri, aşılar ve hijyen konularında yazılı ve görsel mecralarda topluma yönelik açıklamalarda bulunmuşlardır.
Veteriner hekimler mevcut altyapı, bilgi ve deneyimlerini COVID-19 aşısının geliştirilmesi için de kullanmış olup, ülkemizde geliştirilen aşılar veteriner hekimlerin eseri olmuştur.
Bu süreçte veteriner hekimler sürveyans çalışmaları ile hastalığın tedavisine yönelik antikor, real time PCR test kiti üretiminde bulunmuş, antiviral geliştirme çalışmaları yapmıştır.
Pandemi sürecinde hayvan sağlığının korunarak gıda tedarik zincirinde her hangi bir aksaklık yaşanmaması için veteriner hekimler sahada aşılama çalışmalarını, sağlık hizmetlerini, denetim ve kontrol görevlerini eksiksiz olarak sürdürmeye devam etmiştir.
Dünya Veteriner Hekimler Günü’nü buruk kutluyoruz Çünkü;
-Filyasyon ekiplerinde en ön saflarda görev aldık ama sağlık çalışanı sınıfında yokuz!
Sağlıkta şiddet yasasında yokuz!
Tek sağlık yaklaşımında yokuz!
Sağlık çalışanı olarak özlük haklarımız yok!
Tehlikeli meslek sınıfındayız ama fiili hizmet hakkımız yok!
Ama yine de; Veteriner Hekimler sürecinin yeni bir çağın kapılarını araladığı bilinciyle; geçmişte olduğu gibi gelecekte de veteriner hekimler “sağlıklı bir toplum için sağlıklı çevre, sağlıklı hayvanlar ve güvenilir gıda” olması gerektiği bilinciyle bilgi, iletişim, robotik, nanorobotik, yapay zeka teknolojileri ile biyokontrol, biyoteknoloji ve genetik gibi çağın gereklerine uygun bilimleri holistik bir yaklaşımla hem hayvan hem de insan sağlığı yararına etkin olarak kullanan tek sağlık çalışanı olmaya devam edeceklerdir. “



YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°