“YAPILANDIRMA YOK, TAHSİLAT VAR”
Manşet Haber 23.02.2017 16:16:58 0

“YAPILANDIRMA YOK, TAHSİLAT VAR”

“YAPILANDIRMA YOK, TAHSİLAT VAR”

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, tarımsal sulamada kullanılan elektrik borçlarıyla ilgili yapılandırmanın gerçekte çok farklı olduğuna dikkat çekerek “Bu yapılan, TEDAŞ’ın alacaklarıyla ilgili bir düzenlemedir” dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 456 sıra sayılı kanun teklifinin 2. maddesiyle ilgili MHP Grubu adına söz alan Karakaya, 'Bu teklifle ‘Çiftçinin tarımsal sulamada kullandığı elektrik borçlarıyla ilgili bir ödeme kolaylığı sağlanıyor, sağlanacak’ denilmektedir. Görüntü olarak evet, ama gerçekte öyle mi? Gerçekte maalesef öyle değil.” şeklinde konuştu.
Karakaya, şöyle devam etti:
“Tarımsal destekler de bu tarz yanılgılarla, yanıltmalarla, gösterilmeye çalışılıyor. Burada çiftçinin tarımsal sulamayla ilgili elektrik borçlarının yeniden yapılandırılmasına yönelik bir girişim yoktur, böyle bir şey yok. Nedir bu biliyor musunuz? Bu, TEDAŞ'ın alacaklarının tahsiliyle ilgili bir düzenlemedir. TEDAŞ, dağıtımla ilgili işletme hakkı özel şirketlere devredilirken, o tarih itibarıyla çiftçilerden, abonelerden bir alacağı var, bir alacak defteri var. İşte, bu alacak defterinde yazılı olan alacaklar, yedi yıldır tahsil edilememiş. Aynı düzenleme, hatırlarsanız 2014 yılı Eylül ayında geldi; herhangi bir ödeme falan da olmadı.”
“ÇİFTÇİ ÇİFTİNİ, ÇUBUĞUNU BIRAKMIŞ'
Karakaya, “Abone yok, çiftçi yok, çiftçi çiftini, çubuğunu bırakmış, terk etmiş gitmiş. Burada sadece, TEDAŞ'ın yıllanmış, donuk, zarar niteliğine dönüşmüş alacaklarının tahsili var. Yani TEDAŞ yönetimi bunu mevzuat gereği silemiyor, iptal edemiyor, zarar olarak kayıtlara alamıyor. Bugün bu tahsilattan doğacak zararlar ya da temerrüde düşmüş olan alacakların üzerine yüklenen faizlerden vazgeçilen kısımlar, ilgili kurumun muhasebe kayıtlarında zarar olarak anılacak. Bu zarar, ya Hazine tarafından görev zararı olarak karşılanacak ya da kurum zararı olarak kalacak ama her hâlükârda bu zarar çiftçiye destek hanesine yazılacak. Çiftçiye yapılan bir destek değil, burada bir kurumun alacağının tahsiliyle ilgili bir durumdan bahsediyoruz.” diye konuştu.
2002’DE VE 2015’TE ÇİFTÇİNİN BORÇ DURUMU
MHP Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, konuşmasında, 2002’den itibaren izlenen politikalar sonucunda çiftçinin borç batağına sürüklendiğine işaret ederek, önemli bir ayrıntıyı da paylaştı. Karakaya “Çiftçi gerçekten zor durumda. Bakın, sadece iki tane rakam söyleyeceğim. Çiftçi 2002 yılında gelirinin yüzde 9'u kadar borçluyken, -hani o beğenmediğimiz çok özel bir dönem 2002 yılı-, 2015 yılına gelindiğinde, çiftçi, gelirinin yüzde 40'ı kadar borçlanmış durumda. Borçlarını ödeyemeyecek durumda. Onun için, bir an önce çiftçi borçlarının gerçek manada yapılandırılmasının gündeme getirilmesi gerektiğini buradan tekrar ifade ediyoruz.” çağrısı yaptı.
adanaulus.com

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

35.2° / 19.1°