YATIRIM TEŞVİK BELGESİ KAPSAMINDA
Manşet Haber 18.06.2022 19:47:34 0

YATIRIM TEŞVİK BELGESİ KAPSAMINDA 'KULLANILMIŞ MAKİNE' İTHALİNDE KDV İSTİSNASI

YATIRIM TEŞVİK BELGESİ KAPSAMINDA 'KULLANILMIŞ MAKİNE' İTHALİNDE KDV İSTİSNASI

Bundan önceki yazımızda yatırımların teşvikini özendirmek için çeşitli teşvik unsurlarının hükümetler tarafından öteden beri alınmakta olduğu konusunu işlemiştim. Bu yazımda ise, yatırımcılara finansal kiralama yani leasing, şirketleritarafında kiralanacak makine ve teçhizatlarınistisnadan yararlanması konusu üzerinde duracağım. Finansal kiralama şirketleri aracılığıyla gerçekleştirilecek yatırımlar için finansal kiralama şirketi adına ayrı bir teşvik belgesi verilmediğinden, vergi dairelerine dilekçe ile başvuran ve adına teşvik belgesi düzenlenen yatırımcılara verilen belgede; finansal kiralama şirketi, yatırımcının teşvik belgesi dikkate alınarak bu yatırım teşvik belgesi eki listede yer alan ve yatırımcıya kiralanacak olan makine ve teçhizatın istisna kapsamında olduğu belirtilmektedir.

BELGENİN İÇERİĞİ

6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunuile finansal piyasalarda meydana gelen gelişmeler ve uygulamada ortaya çıkan ihtiyaçlar neticesinde, kredi sistemi içinde yer alan finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerinin güvenilir ve etkin bir şekilde faaliyetlerini yerine getirebilmesi sağlanmıştır.

Yatırımlarda kullanılmak üzere, finansal kiralama şirketleri aracılığıyla gerçekleştirilecek yatırımlara ilişkin finansal kiralama şirketlerininteşvik belgesi sahibi firmalara kiralanmak üzere teslim alacakları veya ithal edecekleri makine ve teçhizatlar için teşvik belgesi sahibi firma adına düzenlenen bu belge ile 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 13/d maddesi kapsamında istisna uygulanmaktadır.

Bu belgeye istinaden, finansal kiralama şirketi, yatırımcının teşvik belgesi dikkate alınarak bu yatırım teşvik belgesi eki listede yer alan ve yatırımcıya kiralanacak olan makine ve teçhizatı istisna kapsamında temin edebilmektedir.

Finansal kiralama şirketinin bu kapsamda temin edeceği makine ve teçhizatı, ilgili mevzuat uyarınca kiracının kullanımına bırakması ise 'teslim' hükmünde olmadığından genel esaslara göre katma değer vergisine tabidir.

KULLANILMIŞ MAKİNE İTHALİNDE
İmalat faaliyetinde bulunan bazı firmaların yatırım teşvik belgesi kapsamında kullanılmış yani ikinci el ya da az kullanılmış makine ve teçhizat ithal etmek istemektedirler. Bu şekilde ithal edilecek makinelere katma değer vergisimakine teçhizat istisnası istisna uygulanıp uygulanmayacağı hususunda duraksamaya varıldığı görülmektedir. Konuyu Katma Değer vergisi Kanunu’nu ilgili maddeleri açısından yorumlamaya çalışalım.
Katma Değer Vergisi Kanunu’nun;
-1/1 inci maddesinde ticari, sınai, zirai faaliyet ve serbest meslek faaliyeti çerçevesinde Türkiye'de yapılan teslim ve hizmetlerin, 1/2 maddesinde ise her türlü mal ve hizmet ithalinin katma değer vergisine tabi olduğu,
-13/d maddesinde, yatırım teşvik belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki makine ve teçhizat teslimleri ile belge kapsamındaki yazılım ve gayri maddi hak satış ve kiralamalarının katma değer vergisinden istisna olduğu,
Şeklinde düzenlenmiştir.
Konu ile ilgili diğer bir düzenlemede de 95/7606 sayılı İthalat Rejimi Kararının 7’nci maddesidir.Eski, kullanılmış, yenileştirilmiş, kusurlu yani defolu ve yatık yani zamanla dayanıklılığını yitirmiş malların ithali bu Karar ile Ekonomi Bakanlığı’nın iznine bağlanmıştır.
Buna istinaden2012/3305 sayılı Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına ilişkin 2012/1 No.lu Tebliğ’in 'Kullanılmış Makine ve Teçhizat İthali' başlıklı 12’nci maddesinde kullanılmış makine ve teçhizat temininde,anılan Karar hükümleri ve sektörel kısıtlamalar göz önüne alınarak;İthalat Rejimi Kararı uyarınca yayımlanan Kullanılmış veya Yenileştirilmiş Olarak İthal Edilebilecek Bazı Maddelere İlişkin Tebliğ hükümleri uyarınca ithali mümkün olan makine ve teçhizat katma değer vergisi istisnasındanİthalat Rejimi Kararının 7’nci maddesi uyarınca ithaline izin verilen makine ve teçhizat kapsamında ithal edilebilir. Ancak karayolu nakil vasıtaları bu uygulamanın dışına bırakılmıştır.
Buna göre; yatırım teşvik belgesine konu yatırımda doğrudan kullanılmak amacıyla ithal edilmek istenilen kullanılmış yani ikinci el makinenin;
- Yatırım teşvik belgesi eki global listelerde yer alması,
- İlgili mevzuat uyarınca teşvik belgesi kapsamında ithaline izin verilebilir nitelikte olması,
- Ve bu iznin alınması durumunda Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 13/d maddesine göre katma değer vergisinden istisna edilmesi,
Koşullarının mevcut olması gerekmektedir. (Gelir İdaresi Başkanlığı İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nın 19.10.2020 tarihli özelgesi de bu yöndedir).
Son iki yazımı vergi, muhasebe ve yatırımcılara yönelik yazılar yazarak genel sorunlardan ve özelikle güncel ekonomik ve sosyal sorunlardan biraz uzak kaldım. İzleyen yazım‘’camide içki içildi mi?!’’
Sabri Arpaç
sabriarpacymm@gmail.com

YAZARLAR

İfral TURGUT

BAHARI BEKLERKEN Hüseyin Öğretmen Artvin’e atanmıştı. Kendisini sevdirdi yeni tanıdıklara. Derin dostluklar kurdu. Ev sahibi ile de dost olmuştu. Hüseyin’i evladı gibi seven ev sahibi artık evlilik zamanının geldiğini söyleyerek onu Melahat ile tanıştırdı. İki genç birbirlerini beğendi ve evlenmeye karar verdiler. Hüseyin bu durumu ailesine bildirdi ama ailesi bu durumdan hiç memnun olmadı. Şiddetle karşı çıktılar. Çünkü kendilerinin de bir gelin adayı vardı. Tüm engelleme çabalarına rağmen Hüseyin Melahat ile evlendi. Uzun yıllar evli kaldılar ve iki çocukları oldu. Yaşananlar çeşitli problemler doğuruyor, problemler, beraberinde sağlık sorunlarını getiriyordu. Yıl, 1984. Bir gün kapı çalındı. Gelen kendisinden 12 yaş küçük, ama gençlik yıllarında birlikte futbol oynadıkları Sami Demirtuna idi. Sami yıllardır Almanya’da çalışıyordu. Orada meslek okuluna gitmiş, terapist olmuştu. Sami, “Nasılsın ağabey,” diye sorunca. Hüseyin, ona uzun uzun baktı… Bakışlarında hayata karşı duyduğu küskünlüğü, kırgınlığı ve tükenmişliği vardı. Cılız bir sesle, “Yorgunum dostum, yorgunum. Vefasız yıllara, vefasız yakınlarıma dargınım ,” dedi. Sami, Hüseyin’in elini tuttu, “Merak etme iyileşeceksin, yine tüm dostlar bir araya geleceğiz,” dedi. Sonra kalktı, kapıda veda ederken, Melahat Hanım, hastalığın adını söyledi: Kanser. Soğuk bir geceydi. Sami o gün yaşadıklarından çok etkilenmişti. Bir kağıt kalem aldı eline ve içini döktü kağıda. Şiir bittikten birkaç gün sonra, tekrar gitti arkadaşının yanına ve şiiri okudu. Hüseyin mutlu olmuştu. Sevindi, teşekkür etti. Daha sonra Sami şiiri, Selçuk Tekay’a verdi. Şiir aylar sonra şarkıya dönüştü. Sami bu sefer şarkıyı telefonda Hüseyin’e dinletmek istedi. Heyecanla çevirdi numaraları. Telefondaki ses buz gibiydi: “Hüseyin Beyi kaybettik.” Baharı beklerken ömrüm kış oldu Gözümde her zaman biraz yaş oldu En güzel duygular bana düş oldu Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık Tutmadı ellerim sıcak elleri Duymadım aşk denen tatlı sözleri Taşıdım gönlümde acı izleri Yorgunum dostlarım yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık İçimde ateşler söndü kül oldu Aşk bahçem kurudu sanki çöl oldu Yar bildim o bile bana el oldu Yorgunum dostlarım, yorgunum artık Vefasız yıllara dargınım artık. HÜSEYİN’E KENDİNİ ANLATAN ŞARKIYI DİNLEMEK KISMET OLMADI. • AMA SİZ O ŞARKIYI SÖYLERKEN VEYA DİNLERKEN HÜSEYİNİ ANARSINIZ HERHALDE.

30.8° / 18.5°