Yem fiyatları üreticiyi tedirgin ediyor
Manşet Haber 3.04.2013 11:56:05 0

Yem fiyatları üreticiyi tedirgin ediyor

Yem fiyatları üreticiyi tedirgin ediyor

samanTürkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yem fiyatlarının yükselmesinin üreticileri tedirgin ettiğine, üretimin sürdürülebilirliğini riske soktuğuna işaret ederek, sütte, üreticinin yem alım gücünün çok önemli bir konu olduğunun altını çizdi.

Bayraktar açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Süt/yem paritesi çok önemlidir. Bilim adamlarımız süt sığırcılığında süt/yem paritesinin 1,5’in altına düşmemesi, 2 civarında seyretmesi gerektiğini belirtmektedirler. Yani üreticimizin süt üretiminden para kazanabilmesi için 1 kilogram süt sattığında en az 1,5 kilogram yem alabilmesi gerekir.

Türkiye’ye bakacak olursak; paritenin genelde 1 ve 1,2 arasında değiştiği, bazı zamanlarda 1'in de altına düştüğü görülmektedir. 2012 yılı yem fiyatlarının aşırı yükselmesi üreticilerimizde tedirginlik yaratmıştır. Geçen bir yılda yem fiyatları arpada yüzde 26,5 kepekte yüzde 22,5 ayçiçeği tohumu küspesinde yüzde 87,0 süt yeminde yüzde 25,7 mısırda ise yüzde 7,5 oranında artış göstermiştir. Şu an için ne yazık ki parite 1'in altında seyretmekte, üretimin sürdürülebilirliği için bir tehdit oluşturmaktadır.

Süt maliyeti 1 lira düzeyindedir

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Mehdi Eker’in yaptığı açıklamada, süt-yem paritesinin 1,3 olması yani 1 kilogram sütle 1,3 kilogram yem alınması gerektiğini ifade ettiğini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

“Ama ne yazık ki şu an 1 kilogram süt satan üreticilerimiz çoğu yerde yaklaşık 850 gram yem alabilmektedirler. Sektör taraflarının katıldığı toplantılarda da belirlenen 1 litre sütün maliyeti 1 liranın üzerindedir. 2008 yılında yaşadığımız krizin bir benzerini yaşamak istemiyorsak süt fiyatları mutlaka taraflarca belirlenen maliyeti dikkate alarak açıklanmalıdır. Süt maliyeti 1 lira düzeyindedir. Çiğ süt fiyatı üretimin sürdürülebilirliği açısından 1 liranın üzerinde olmalıdır.

Süt sektöründe ‘kazan kazan’ politikası yoktur. Kazanan sütü işleyen kesim, kaybedense üreticilerimizdir.

Ülkemizde ne yazık ki üretici süt fiyatları arttığında birçok kesim itiraz ediyor, buna karşılık kutu süt, peynir, yoğurt gibi süt ürünlerinin perakende fiyatları arttığında kimsenin sesi çıkmıyor. Bu da üzerinde düşünülmesi gereken önemli bir husustur.

Çiğ süt fiyatı hala belirlenemedi

Bugün itibarıyla çiğ süt fiyatının hala belirlenemediğini, yapılan toplantılardan da bir sonuç alınamadığını belirten Bayraktar, belirlenecek fiyatın, AB'ye ihracat onayı alan firmalar bazında ülkemizin dış pazar hedefleri dikkate alındığında, üretimi sürdürebilecek seviyede olmasının büyük önem taşıdığını vurguladı. Bayraktar, “Fiyat düşürülme eğilimlerinin olması ya da üretim maliyetlerinin altında bir fiyatın belirlenmesi, belirlenene bu hedefe ters düşeceği gibi, geçmişte yaşananlardan hiç ders çıkarılmadığı anlamına gelecektir ki, bu durumda kaybeden ne üretici ne tüketici ne de sanayici olacaktır. Kayıp ülkece yaşanacaktır. Süt üreticileri olarak beklentimiz, hem sanayicilerimizin hem de üreticilerimizin neticede ülkemizin kazanmasıdır. Bu fırsatın ve oluşan rüzgarın küçük hesaplarla tersine çevrilmemesi gerekmektedir” değerlendirmesinde bulundu.

YAZARLAR

35.8° / 20.3°