
Seçim kazanan yeni belediye başkanları devir teslim işlemlerinde neler yapmalıdır süreç nasıl ilerler ?
Sosyal medyada hiç bir bilgiye dayanmayan, bilgi kirliliği dolu paylaşımların çokluğunu görünce bu sorunun yanıtını veren bir yazı yazmak şart oldu. Bu sürecin nasıl olacağı konusunda merak eden ve gerçekten bilgiye dayalı konuşmak ve paylaşmak isteyen bir kaç kişiye faydalı olması dileğiyle.
Belediye başkanı olmak için seçimi kazanmak, mazbatayı almak ve göreve başlamak gerekir. YSK’nun onaması ve Belediye Başkanlığının resmileşmesi anlamına gelen mazbatayı almadan başkan olunmuyor. O nedenle şehir efsanesi şeklinde dolaşan mazbata almıyor söylemlerinin gerçekle ilgisi yoktur. Süreç kesinleşince tüm başkanlar göreve başlayabilmek için alacaktır.
Ardından Belediyeyi yönetmede birinci adım devir işlemleridir.
Öncelikle devir komisyonu kurulur ve devir sürecinde görevlendirilecek alan kamu görevlileri görev yapar. Bu kişilerin mali ve hukuki bilgi sahibi olması ve mevzuata hakim olması işleri kolaylaştırır. 5393 sayılı yasanın 38.md göre “Belediye ve bağlı kuruluşları ile işletmelerini denetlemek .” belediye başkanının görevidir. 42 md ye dayanarak “Belediye başkanı, görev ve yetkilerinden bir kısmını uygun gördüğü takdirde yöneticilik sıfatı bulunan belediye görevlilerine devredebilir. ” der. Bu nedenle Belediye Başkanın devir komisyonunu görevlendirmesi gerekir. Yetkisiz görev ve denetim olmaz.
Taşınır İşlemlerinin Devri: Taşınır Mal Yönetmeliği hükümlerine göre tüketim malzemeleri ve dayanıklı taşınırlar grubuna giren (tesis, makine ve cihazlar, taşıtlar ve demirbaşlar) kayıt altına alınır. Bunun içinde belediyenin tüm harcama birimlerinde sayım yapılır. Daha önceki kayıtlar ile fiili sayımdaki karşılaştırılır. Sayım Tutanağı, Taşınır Sayım ve Döküm Cetveli düzenlenir. Hurdaya ayrılarak terkin yapılanlar varsa kontrol edilir tutanaklarına bakılır.
Bütçe ve Muhasebe İşlemlerinin
Devri: Belediyeye ait mali bilgiler mali tablolarda yer alır. Mali verilerin
gerçeği yansıtıp yansıtmadığı mali analistler, bütçe uzmanlarınca incelenerek
devir işlemleri gerçekleşir. 2019 Yılı 3 aylık dönemine ait geçici mizan
çıkarılarak ;
Kasa Hesabı kontrolü ve Vezne Sayımı
Belediyenin bankalardaki hesapları ve hesap bakiyeleri alınarak, kayıtlarla
mutabakat sağlanmalarıdır.
Kasa Sayımı Tutanağı, Banka Mevcudu Tespit Tutanağı, Alınan Çekler Sayım
Tutanağı, Menkul kıymet ve varlıklar teminat , Sayım Tutanağı düzenlenmelidir.
Taşınmaz İşlemleri: Belediyelere ait her türlü arsa, arazi, bina, yer altı ve yer üstü hakları, Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik’e göre kaydedilmelidir. Bunun İçin tapu idaresi ile gerekli yazışmalar yapılarak kayıt altına alınmalıdır. Belediyenin taşınmaz kiralaması, devri veya satış işlemlerinin mevzuata özellikle Devlet İhale yasasına uygun olup olmadığı kontrol edilmelidir. Tapuda devam eden devir işlemleri incelenerek, uygun olmayanların devir işlemleri durdurulmalı daha önceden usulüne uygun olmayan işlemler için tapu iptal davası açılmalıdır.
Personel İşlemleri :Personel Sayısı, Kadro ve işlemlerinin kontrol edilmesi gerekir Belediyeler 4 usule göre personel çalıştırır. Bunlar; Memur, Sözleşmeli personel, geçici personel, İşçilerdir. İstisnai durum olarak kendi şirketlerinden yapacakları personel çalıştırmaya dayalı hizmet alımları yapabilir. Personellerin statüsü bu çerçevede kontrol edilmelidir. Seçim öncesi yapılan alımlar kontrole dilerek ihtiyaç olup olmadığı kontrol edilmelidir. Atamalarda liyakat ve Yükselme ve Unvan Değişikliği Esaslarına ve gerekli koşullara uyulup uyulmadığı kontrol edilmelidir.
İhale ve doğrudan alım işlemlerinin Kontrol Edilmesi: Devamlılık gösteren hizmet alımları ve yapım işlerinden hak ediş ödememelerin kayıtları kontrol edilerek işlerin ne kadarının bittiğine dair durum tespiti yapılmalıdır. Yapılan sözleşmelerin yasaya uygun olup olmadığı incelenmelidir. Doğrudan alımlarda sürekli aynı firmalardan alım yapılıp yapılmadığı kontrol edilmelidir.
Devir işlemleri sırasında usulsüzlük tespitlerinin olması durumunda belirgin yolsuzluk veya kamu zararına yönelik emarelerin ortaya çıktığı durumlarda bakanlıktan denetim elemanı talep edilir.
Yazıdan da anlaşılacağı üzere sosyal medyada son paragrafla ilgili paylaşımlar yapanlar öncesindeki işlemleri okurlarsa düştükleri durumu daha net kavrayabilirler. Malesef ülkemizde magazinsel boyutu ile tüm olayar ele alınmakta, sosyal medya bilgi kirliliği, eksik, noksan yanlış bilginin hızlı yayılmasında etkili olmaktadır. İnsanlarımızın en büyük özelliklerinden biri artık hiç bir duyumu ve söylemi sorgulamadan paylaşmak ve doğru kabul etmek haline gelmiştir. Sorgulamayan toplumlar manipülasyon ve yönlendirmelere açık toplumlardır.Formun Üstü