“YERLİ TOHUMCULUK DESTEKLENMELİ”
Manşet Haber 29.07.2016 13:42:30 0

“YERLİ TOHUMCULUK DESTEKLENMELİ”

“YERLİ TOHUMCULUK DESTEKLENMELİ”

Cumhuriyet Halk Partisi Adana İl Başkanı Ayhan Barut, tarım sektöründe en büyük girdi maliyetlerinden birinin tohum olduğunu belirterek, yerli tohumculuğun desteklenmesi gerektiğini söyledi. Barut, “Ekolojiye ve iklime uygun, verimli ve kaliteli tohumun yerli tohum üreticileri tarafından karşılanması milli ekonomiye verilecek en büyük desteklerden biri olacaktır” dedi.

Yerli tohum üreticisi olan MAY Tohum’un, Doğankent mahallesinde gerçekleştirdiği “bereket şenliği/tarla günü”ne katılan CHP Adana İl Başkanı Ayhan Barut, tarımın tüm sektörlerin anası konumunda olduğunu vurguladı.

TARIM SEKTÖRÜ KRİZDEN ÇIKARILMALIchp_yerli_tohumculuk (1)

Ülke ekonomisinin bel kemiği konumundaki tarım sektörünün uygulanan tarım politikaları nedeniyle uzun zamandır bir kriz yaşadığını belirten Barut, girdi maliyetlerinin yüksekliği, desteklerin de yetersizliği nedeniyle her geçen yıl çiftçinin üretimden uzaklaştığına dikkati çekti.

Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik açmazdan tarımsal üretimle çıkabileceğini dile getiren Barut, “Allah vergisi verimli topraklarıyla dünyanın sayılı ülkelerinden biri olan Türkiye’de bugün tarım sektörü adeta can çekişiyor. Tarım toprakları ranta kurban gidiyor, üretici üretmekten vazgeçiyor, tüketici yüksek fiyatlarla gıda ürünlerini satın almak zorunda kalıyor. Tüm bu sorunların tek çözümü tarımsal üretimin artırılmasından geçiyor.  Tarım desteklenmeli, üretim teşvik edilmeli, girdi maliyetleri düşürülmeli, üretici üretmeli ve sektör, dolayısıyla ülke ekonomisi krizden çıkarılmalı. Tarım sektörü krizden çıkmazsa diğer sektörlerin rahatlaması pek mümkün değil.  Çünkü tarım tüm sektörleri besleyen bir niteliğe sahip” diye konuştu.

VERİMLİ VE KALİTELİ TOHUM ÜRETİLMELİ

Tohumun bitkisel üretimin en önemli girdilerinden biri olduğunu ve bu nedenle gelişmiş ülkelerinin tohum üzerinde geniş araştırma ve geliştirme çalışmalarına yöneldiğini ifade eden Barut, bu çalışmaların sonucunda sanayileşmiş bu ülkelerin tohum sanayilerini geliştirerek, dünya tohum ticaretinde önemli bir yer aldıklarını söyledi. Barut, “Ekolojiye ve iklime uygun, verimli ve kaliteli tohumun yerli tohum üreticileri tarafından karşılanması milli ekonomiye verilecek en büyük desteklerden biri olacaktır. Yerli tohumculuk mutlaka desteklenmeli” diye konuştu.

AR-GE ÇALIŞMALARI

Hızla artan nüfusun beslenme gereksinimini karşılamak için, birim alandan alınan verimin artırılması gerektiğini kaydeden Barut, verim artışının tohumun niteliğiyle doğrudan ilintili olduğunu ifade etti. Tohumculuk konusundaki AR-GE çalışması yapan ziraat fakültelerinin ve şirketlerin de desteklenmesi gerektiğini aktaran Barut,  “Desteklerle yerli tohumculuk yapan firmaların sayısı artırılmalıdır. Bu destekler verilirse tohum ithalatına verdiğimiz önemli miktardaki döviz ülkemizde kalır hem de yerli tohum çeşitlerimiz korunup geliştirilebilir ve ihracat yoluyla ülke ekonomisine önemli katkılar sağlanabilir” ifadelerini kullandı. Barut, MAY Tohum’un da AR-GE yatırımına büyük önem verdiğini anımsatarak şirket yetkililerine teşekkür etti.

SEKTÖRDE 38 YIL

Tohumculuk sektöründe 38 yılı geride bırakan MAY Tohum’un Doğu Akdeniz Bölge Müdürü Ümit Güzel, Türkiye koşullarına en iyi şekilde adapte olmuş ürünleri geliştirme hedefine bağlı olarak Bursa, Yenişehir, Adana ve Trakya bölgelerindeki dört AR-GE merkezinde hibrit ayçiçeği, hibrit mısır, pamuk ve fasulye türlerinde ıslah faaliyetleri yürüttüklerini söyledi.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

24.9° / 15.2°