YUSUF KEMAL BEY

YUSUF KEMAL BEY






18782'de Boyabat’ta doğdu. Her şeyi çabucak öğrenen, zeki bir çocuktu. 10 yaşında babasıyla İstanbul'a geldi. Babası başka bir kadınla evlendi, annesi de maddi yardımı kesti.





Şehzade başında özel ve başarılı bir okul olan Numune-i Terakki Mektebine gitti.  Rüştiye diplomasıyla kaldığı sınıftan devam edeceğini umuyordu. Okul müdürü kendisine, ''Bunu götür bakkala ver, peynir sarsın,'' deyince, eğitimine alt sınıftan başlaması gerekti. Okul paralıydı, babası da masrafı karşılayamıyordu  





Sınıflarında birinci olduğu için birkaç dönem kendisinden ücret alınmadı ama  Yusuf Kemal, ailesine yük olmamak için Askeri Rüştiye'ye girdi. Okulu da dereceyle bitirdi.





Bir kaza sonucu, sağ elinin parmakları feci şekilde yaralandı. Tıbbiye'ye girip hem tedavi görecek, hem de doktor olacaktı. Mümkün olmadı.''Askeri doktor olamaz'' raporuyla okuldan ayrıldı Hukuk Mektebi'ne girdi. Eğitimi sırasında ilkokullarda öğretmenlik, gazetelerde tercümanlık gibi işlerde çalıştı.





1908 sonrası açılan mecliste Sinop mebusu seçildi. Bu yıllarda İttihat Terakki içerisindeydi. I. Dünya Savaşı patlak verene kadar, Fransa'da talebe müfettişliği yaptı, bu sırada Paris'te doktora çalışmalarına da başladı. İngiltereAlmanya ve Viyana'da araştırmalarda bulunacakken savaş çıkınca ülkeye dönmek zorunda kaldı.





İstanbul işgal altında ve boğazdaki gemilerin topları Saray’a dönüktü. Saray’a göre her kötülüğün başı Mustafa Kemal’di. “Suçlu Mustafa Kemaldir. Sevgili Padişahı ile sadakatli milletinin arasına giren odur. O  olmazsa galip devletler de, devlet ve milletimizden merhamet ve atıfetlerini esirgemeyeceklerdir.Ortadan hele Mustafa Kemal çekilsin. Mustafa Kemal’i yok edin. Bu din savaşıdır. Din ve padişah yolunda kalanlar gazi, ölenler şehittir,” diye fetva üstüne fetva yayınlanıyordu.





Mustafa Kemal’e bir Heyet-i Nasıha göndermeye karar verildi. Heyette dört kişi vardı. Ulemadan iki kişi, Rıza Nur ve Yusuf Kemal. Ankara geldiler ve meclise katıldılar. Ama Yusuf Kemal zaferden pek emin değildi. Mustafa Kemal’den, “Mecliste kendi rızası hilafına alıkoyulduğuna dair bir belge” istedi.





Normal karşıladı, Mustafa Kemal ve istediği belgeyi verdi, Yusuf Kemal Bey’e. Beraber çalıştılar bir süre. Mustafa Kemal’in Yusuf Kemal’e bedel ödetmek gibi bir derdi hiç olmadı.





Olmadı da, ne oldu biliyor musunuz? Yusuf Kemal Bey, İktisat Vekili Seçildi.Rusya ile yapılan görüşmelerde görevlendirildi. 2 defa Moskova'ya gitti ve 16 Mart 1921'de, heyetiyle beraber Moskova Antlaşmasını imzaladı. Burada Lenin, Stalin, Troçki, Çiçerin gibi önemli isimlerle görüştü.Hariye Vekili oldu.Fransız Dışişleri Bakanı HenriPoincare'a, ''Millet Meclisi son Yunan askerinin Türk toprağını terk ettiğini görmedikçe kılıcını kınına koymayacaktır,'rest çekti. Vs. .





1934 sonrası soyadı kanunuyla Tengirşenk namını aldı.





Bildiğimiz Yusuf Kemal Tengirşenk.





DEMEM ŞU Kİ, İŞTE ATATÜRK, İŞTE LİDER BU





  • BERABAR ÇALIŞACAĞI KİŞİLERİN KENDİSİNE BİAT EDİP ETMEYECEĞİNE DEĞİL LİYAKATINA BAKARDI.




ÇÜNKÜ.., NEYDİ ANDRE WEİL KURALI?





  • BİRİNCİ SINIF İNSANLAR, BİRİNCİ SINIF İNSANLARLA ÇALIŞIR. İKİNCİ SINIF İNSANLAR DA ÜÇÜNCÜ SINIF İNSANLARLA ÇALIŞIR.




ÖTEKİLER Mİ?





  • DÜŞÜNMEK BİLE İSTEMİYORUM.






İfral TURGUT

8.05.2020 19:09:14

YAZARLAR


YÜREĞİR’DE DONDAN ZARAR GÖREN BAHÇELERİ İNCELEDİ

Düzgün COŞKUN Yazdı/ 32 YILDIR KANAYAN YARA: MADIMAK!

ADANA’DA MADIMAK ANMASI

ERHAN ERK SON YOLCULUĞUNA UĞURLANIYOR

ABD BÜYÜKELÇİSİ ADANA’DA

YUMURTALIK BELEDİYESİ’NDE ÖNCELİK İNSAN SAĞLIĞI

LÖSEV VE ALTINORAN SANAT İŞ BİRLİĞİYLE “ÇİÇEKLERİN ŞARKISI” BAŞLADI

ADANA’DA GÜNDEM TAVUK ÇİFTLİKLERİ

ÜRETİCİ VE MARKET ARASINDAKİ FİYAT FARKINDA YÜZDE 600’LÜK ARTIŞ İLE KARPUZDA

ADANA ALTIN KOZA FİLM FESTİVALİ'NE BAŞVURULAR BAŞLADI

“BELEDİYE BAŞKANLARIMIZ HAKSIZ VE HUKUKSUZ TUTUKLU”

GÜNÜN FOTOĞRAFI

SPOR OKULLARI VE ENGELSİZ SPOR OKULLARI AÇILDI

YÜREĞİR’DE ESNAF BORÇLARI ÖDENİYOR

"İNDİRİMLE EVLİLİK SÜRECİ KOLAYLAŞACAK"

KARALAR’DAN ANKARADA’ AVRUPA HAREKETLİLİK HAFTASI KUTLAMASI

TÜRKİYE'NİN İLK 1000 İHRACATÇISI LİSTESİNDE ADANA’DAN 19 FİRMA