İfral TURGUT

Tarih: 17.07.2019 12:02

SERGEY YESENİN

Facebook Twitter Linked-in


Rus şiirinin en popüler isimlerinden biriydi. Henüz otuz yaşındaydı. 28 Aralık 1925 sabahı bir otel odasında kendini asmış olarak bulundu. Bileği kesik, yüzünde yaralar vardı. Kayıtlara intihar diye geçti. .
Ertesi gün çıkan bütün gazeteler. Yesenin’in intihar ettiğini Sovyet halkına ilan ediliyordu. Herkes şok olmuştu.Ardından adına Yesenincilik denilen bir intihar dalgası başladı.Yesenin’e özenerek intihar edenlerin sayısı artınca, Sovyet yönetimi Yesenin’in eserlerini yasakladı.Yesenin’in şiirlerini bulunduran öğrenciler komsomoldan(Sovyet gençliğine komünizmi benimsetmek için çalışan gençlik örgütü.)atıldı.
Cenaze töreninde naaşı halka gösterildi ama yüzündeki yaralar özel bir maskeyle kapatılmıştı.
Yıllar sonra ortaya çıkan belgeler, fotoğraflar, anlatılan hikayeler konuyu yeniden tartışmaya açtı.Resmi tezler, Yesenin’in yüzündeki yaraların, asılı olduğu ısıtma borusunun sıcaklığından dolayı meydana geldiği söylese de, uzmanlara göre bu mümkün değildi.O gün,Yesenin’i asılı olduğu borudan indiren dönemin önemli şairlerinden LeopoldovichNicholasanılarında,Yesenin’in sorgulanırken öldürüldüğünü yazıyordu.
Ayrıca, ViktorKuznetsov, daYesenin’in Gizemli Ölümüisimli kitabında, şahitlerin yalan söylediğini iddia ediyordu.
AjanYakovBlumkin 1918 yılında Moskova’daki Alman Büyükelçisi Kont Mirbah’ı öldüren iki kişiden biriydi. Olaydan sonra yakalanan Blumkin’in cesareti Troçki’nin ilgisini çekmiş ve kendisiyle çalışması şartıyla Blumkin’iaffetmişti. Artık, Blumkin, Sovyet teşkilatının en önemli adamlarından biriydi.Troçi’nin Büyükada’da yaşadığı günlerde Sultan Zade adıyla ve İran pasaportu ile İstanbul’a gelecek kadar Troçki’ye bağlıydı.
Kuznetsov’a göre,Yesenin tutuklandıktan sonra, kendisini işkenceyle sorguya çeken, Blumkin, emri veren ise Troçki’dir. Blumkin şairi iple boğmaya çalışmış, amaşair direnmiş, başına aldığı bir darbeyle yere düşünce, yanlarında bulunan Leontiev,Yesenin’in yüzüne yakın mesafeden ateş etmiştir.Yesenin’in öldüğünü Troçki’ye bildirdikten sonra, cesedini otel odasına çıkarıp. olaya intihar süsü vermek için, cesedi ısıtma borularına asmışlardır
Son yıllarında, Yesenin’in hayatı ciddi bir politik baskılar altında geçmiş, hakkında sayısız davalar açılmış, olayın siyasi bir cinayet olduğu iddia edilmiştir. Ayrıca, Stalin’in Troçki ile Yesenin arasındaki çatışmadan faydalanarak Troçki’yi zor durumda bırakmak için Yesenin’in ölüm emrini kendisinin verdiği de iddialar arasındadır.
HER NEYSE. BELKİ TARİH İLERİDE YAZAR. AMA..
• İKTİDAR OLMAK ZOR
• İKTİDARDA KALMAK ZOR.
• İKTİDARI ELEŞTİRMEK ZOR.
VELHASILI…
• DÜŞÜNMEK VE DÜŞÜNDÜĞÜNÜ YAZMAK DA ZOR.
• AMA ZOR DA OLSA ELEŞTİRİ HAKKIMIZDAN VAZGEÇMEYİZ.


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —