İfral TURGUT

Tarih: 20.05.2020 17:43

ŞERİFE BACI

Facebook Twitter Linked-in






İnebolu’dan bahsettik dün. Madem söz açıldı, birkaç şey daha ekleyelim.





Milli mücadele yıllarında düşmanın en stratejik hamlelerinden birisi, Ankara ile İstanbul arasındaki karayolu ulaşımını kesmekti. Mustafa Kemal bu yüzden Anadolu’ya geçerken, denizyolunu kullandı. Bu güzergahın önemini çok iyi bilen Mustafa Kemal savaşı yönetirken,  “Gözüm cephede, kulağım İnebolu’da,” demişti





Yıl 1921…  İnebolu'dan alınan cephane, cepheye ulaştırılmalıydı. Kim ulaştıracaktı? Erkekler zaten cephede, hava buz gibi. Küre Dağlarını aşmak imkansız. Ama askerler cephane bekliyor. Düşünecek, hesap yapacak, mazeret uyduracak zaman değildir.





Kağnılar hazırlanır. Yaşlılar, kadınlar işe koyulur bütün yürekleriyle. Biri de Şerife Bacı’dır o koca yürekli kadınların. Geçer kağnılardan birinin önüne. Dokuz aylık bir çocuğu vardır Şerife Bacının. Oysa kendisi bile çocuk sayılır. Henüz yirmisinde. Bu topraklar için dokuz aylık yavru da yola koyulur anasıyla. Kimse yoktur ki bırakacak.





Buz gibidir Küre Dağları. Üşür çocuk, ağlar üşüdükçe. Şerife Bacı, o üşümesin diye kağnının içerisine silahlar arasına otlardan bir döşek yapar, üzerindeki kazağı da silahların ve çocuğunun üzerine örter. Yetmez kendisi de uzanır çocuğun üzerine. Bedeninin ısısı koruyacaktır yavrusunu. Korur da.





7-8 gün yol alırlar aç, susuz, sefil. Gık demezler.Ümitleri vardır dağ gibi, görevleri vardır dağdan yüce.Ve ulaşır kafileKastamonu Kışlasına. Sabaha karşı sayım yapılır. Bir kişi eksiktir. Askerler kayıp kişiyi bulmak için bir daha bakarlar kağnıların arasına alaca karanlıkta. Ve görürler Şerife Bacı’yı silahların üzerine yatmış ve donarak ölmüş olarak. Ama ölümü pahasına korumuştur küçük yavrusunu. Üşütmemiştir onu. Isıtmıştır kızınıana sıcaklığıyla. Kurtarırlar kızı.





Kısa kestim ama siz bildiniz ne diyeceğimi.





Kadir bilir İnebolulular muhteşem bir anıt dikerler Şerife Bacı için. İnebolu’nun Seydiler’inde.  Her yıl 21 Şubat'ta sevgi, saygı ve minnetle anıyorlar O’nu. Cephanenin taşındığı güzergahada çok anlamlı bir isim koyarlar: İSTİKLAL YOLU.





YİNE AYNI SÖZLERİ TEKRARLAYACAĞIM:















Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —