MEB’İN ‘AİLE’ MESELESİ VE PISA SONUÇLARI: HER YERDE AYRIMCILIK, ZORBALIK VE ÇETELEŞME

MEB’İN ‘AİLE’ MESELESİ VE PISA SONUÇLARI: HER YERDE AYRIMCILIK, ZORBALIK VE ÇETELEŞME

MEB her gün yeni bir şey yumurtluyor, şapkası dincilik/muhafazakarlıkla dolu, yap yap bitmiyor. En son ‘Türk sosyal hayatında aile’ seçmeli dersi duyuruldu. Aile önemli, PISA’da okul türü ve aile yapısı başarı üzerinde iki önemli faktör ki çocuğun gidebildiği okul türü de zaten ailenin durumu ile ilgili bulunuyor. PISA’ya geçmeden biraz şu aile dersi konusuna bakalım.

‘TÜRK SOSYAL HAYATINDA AİLE’ DERSİ


“Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce 5, 6, 7 ve 8. sınıflar için, Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce ise lise 9, 10, 11 ve 12. sınıflar için toplam 72 saatlik öğretim programını içeren seçmeli dersin müfredatı, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığının onayından geçti.”

Ortaokullardaki “Türk sosyal hayatında aile” dersi müfredatı, “ailenin önemi”, “aile olmak”, “Türk aile yapısının tarihsel süreci”, “toplumsal değişim ve aile” olmak üzere dört üniteden oluşuyor.

Ailenin fıtrata uygunluğu ve önemi anlatılacak, “Derslerde, Türk aile yapısının tarihsel süreci ele alınacak”, eski Türk devletlerinde ve İslam hukukunda aile kurmanın şartları da anlatılacakmış. “Hz. Peygamber’in Veda Hutbesi bağlamında eşlerin birbiri üzerindeki hak ve sorumlulukları”, “Dönemin Türk aile yapısının daha iyi kavranması için İbni Fadlan, İbni Batuta ve Evliya Çelebi seyahatnamelerinin yanı sıra geçiş döneminin Dede Korkut Hikayeleri, Divanu Lügati’t-Türk, Kutadgu Bilig, Atabetü’l- Hakayık ve Divan-ı Hikmet olmak üzere 5 büyük eserden seçilen örnek metinlere de yer verilecek” imiş.

MEB’DEN RİCAM TARİHTE NEYSE OLDUĞU GİBİ ANLATSINLAR


Aile deyince, doğal mı bilmem ama dini literatüre göre Hz. Adem ve Havva ile başlamak uygun olacaktır, Adem’in oğulları Habil ve Kabil ile başlamak, Adem’in soyunun nasıl  devam ettirdiğini anlatmakla başlamak uygun olacaktır: Maide Suresi 27. Ayet: “Onlara Âdem’in iki oğlunun başından geçen ibret verici şu gerçeği anlat: Onlar Allah’a birer kurban takdim etmişlerdi de birinden kabul edilmiş, diğerinden ise kabul edilmemişti. Kurbanı kabul edilmeyen kıskanıp: ‘Seni mutlaka öldüreceğim’ deyince, öteki şu cevabı vermişti: “Allah ancak takvâ sahiplerinin ibâdetini kabul buyurur.” Ayet 30: “Nihayet nefsi onu kardeşini öldürmeye sürükledi; onu öldürdü de mahvolup gidenlerden oldu.”

Eski Ahit’te, Tevrat’ta, Kur’an’da Lut Peygamber ve kızlarıyla ilgili kıssalardan devam edebiliriz, peygamberlerin aile hayatları ile devam edilebilir. Lut soyunun nasıl sürdüğünü de çocuklara gençlere anlatabiliriz tabii ki.

Oradan Türk mitolojisine, Türk destanlarına geçeriz. İlk büyük destanımız ve gururumuz Motun’un (Mete Han’ın), karısını ve babasını nasıl oklattığını, eski Çin mitolojileri üzerinden okuturuz.

Ünlü Rasathaneci Uluğ Bey’in oğluna savaş açmasını, oğlunun da onu nasıl öldürttüğünü okuturuz.

Fatih’e geçeriz, Şeyhülislamlara geçeriz, kardeş katlinin uygun olduğunu da çocuklara gençlere belki anlatabiliriz.

İstanbul Kadı Defterlerini açalım, orada kayıtlı cariye ve köleleri de anlatalım isterseniz.

Daha güncel cemaat ve tarikat evliliklerini de anlatırız belki. Aşiret evliliklerini de anlatırız, berdeli de anlatırız vb.

Daha nicesini anlatabiliriz de MEB’den ricam lütfen eskiden veya bugün ne olmuşsa, tarihi bilgiye ve kendi dönemine en uygun şekilde yazsınlar, anlatsınlar, görelim bakalım eski aile hayatları mı daha makbulmüş, daha çağdaş olanlar mı?

MEB’DEN İKİNCİ RİCA: ‘AİLE’ DERSİNİN UZMAN ÖĞRETMENİ SOSYOLOJİ ÖĞRETMENİ VE FELSEFE GRUBU ÖĞRETMENİ


Konu toplumun temeli çekirdeği aile olunca, bu ders sosyoloji dersi olacaktır. Ortaöğretime sosyoloji öğretmenleri atanması, liselerde dersin felsefe grubu öğretmenlerince okutulması gerekecektir. Zaten Bakanlık da öyle planlıyordur, benimkisi sadece bir hatırlatma.

Söylenecek çok şey var da şimdilik PISA ve ailelerden söz edelim biraz.

PISA: TÜRKİYE OECD ORTALAMASININ ALTINDA, ÜST BAŞARI GRUBUNDA KİMSE YOK, OKUL TÜRLERİ ÇOK FARKLILAŞIYOR


PISA başarıları görece küçük iyileşmeler gösterse de OECD arasında son sıralarda. Bu başarıyı veya başarısızlığı en çok ne, hangi durum/faktör açıklıyor diye sorulduğunda bu soruya iki ana yanıt var: 1-Okul türü, 2- Ailenin durumu. Aslında bu ikisi de aynı yere çıkıyor çünkü ailelerin durumu okul türünü de büyük oranda belirliyor. 3- Okul öncesi eğitimi de ciddi etki yapıyor ki bu da yine ailenin durumuyla yakından ilgili bulunuyor.

Türkiye maalesef,

Adnan Gümüş

8.12.2023 10:25:03

YAZARLAR


“ SEYHAN BİZİM VAZGEÇİLMEZİMİZ”

CHP ADANA ÖRGÜTÜ GENEL SEÇİMLERE HAZIRLANIYOR

DEMİRÇALI’YI ZİYARET ETTİ

VALİ KÖŞGER’DEN GÜVENLİ VE DÜZENLİ TRAFİK VURGUSU

NAZIM ALPMAN YAZDI/ DEVLET 1 MAYIS’A SAYGI GÖSTERSİN!

KUŞ GRİBİ YUMURTA FİYATLARINI ARTIRDI

KARNAVAL KOMİTESİNDEN MEKTUP VAR

ZEYDAN KARALAR’DAN MHP İL BAŞKANINA “SİNEK” CEVABI

YERLİ SUSAM İÇİN  YERLİ ÜRETİM HAMLESİ

ÇUKUROVA BELEDİYESİ TENİS TURNUVASI BAŞLADI

FATİH GÜLER GÜVEN TAZELEDİ

18 İLDEN 400 SATRANÇ SPORCUSU ADANA’DA YARIŞTI

CHP’Lİ BULUT: TASARRUFU SARAYDAN BAŞLATIN

SEYHAN NEHRİNDE GONDOLLA GEZDİLER

"YALANA VE ŞANTAJA ASLA BOYUN EĞMEYECEĞİZ"

CHP GERÇEĞİ YAYINLADI

ADANA’DA 23 NİSAN ULUSAL EGEMENLİK VE ÇOCUK BAYRAMI KUTLAMASI